У првих шест месеци ове године на операцију катаракте у приватне здравствене установе о трошку државе, упућено је око 2.400 пацијената, док је упуте за вантелесну оплодњу добило око 1.300 осигураница.

У истом периоду, код приватника је на лечење хипербаричном оксигенацијом упућено 894 пацијента, а на хемодијализу 344 осигураника, кажу у РФЗО.

То су четири медицинске услуге које грађани могу да потраже осим у државним и у приватним здравственим установама, а да за то не морају да плате из свог џепа.

Pročitajte i  Палачинке од хељде: Препуне витамина и хранљиве, могу се јести и слане и слатке

Када је реч о операцији катаракте, РФЗО има потписане уговоре са 15 приватних здравствених установа, од којих се три налазе у Нишу, две у Новом Саду, једна у Зрењанину и девет у Београду.

Лечење неплодности биомедицински потпомогнутом оплодњом жене могу да обаве у 11 приватних установа и то у пет у Београду, четири у Новом Саду, и у по једну у Крагујевцу и Лесковцу.

Pročitajte i  Песма Хрватима Јована Дучића: Где је Карађорђе ТВОГ НАРОДА, достојно не знаш за слободу мрети

Хемодијализа се спроводи у три, а хипербарична оксигенација у једној установи ван плана мреже.

Како објашњава др Ивана Ђунисијевић из РФЗО-а, Фонд анкетира осигурана лица која се налазе на листи чекања државних здравствених установа за операцију катаракте, и то по датуму када су стављени на листу, од 2016. године.

– Повлачимо прва лица, која су на листи, а није им пружена услуга – подвукла је она.

Pročitajte i  Ко је била чувена Диана Будисављевић: Жена великог срца која је од сигурне смрти спасила више од 15.000 деце

За вантелесну оплодњу жене се пријављују саме.

Жене, односно брачни и ванбрачни партнери, морају да испуне критеријуме које је прописала републичка стручна комисија, како би остварили право за ВТО.

Танјуг

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име