Međugospojinci odn. Međudnevnice su period od Velike do Male Gospojine. Srbi od davnina smatraju da baš u ovom periodu vladaju posebni zakoni i stroga pravila, pa dobro vode računa šta se u ovom periodu sme započinjati, a šta ne.

Srpska-Devojka-na-reci-narodna-nosnja-

Muškarci mogu da rade sve poslove, a ženama se preporučuje da ovih nedelja ništa ne započinju već samo da završe započeto, jer se Gospojina smatra najviše ženskim praznikom.

Pročitajte i  Pokajničko pismo doktorke koja je trovala generala Dražu Mihailovića: "Nema priznanja ni pokajanja koje može da me odbrani od sebe"

U ove dane se nekada nije venčavalo.

Tih dana se po planinama razmile travari koji beru lekovite trave za zimu. Neki ih nose na blagosilje u crkvu.

Šumadinci smatraju da su u ovo vreme zmije najljuće, a u okolini Leskovca kažu da se tad Sveti Sava dogovara sa zverima gde da ne prave štetu.

Pročitajte i  Teodorova subota: U noći prve subote vaskršnjeg posta čuvajte se i poštujte sledeća pravila

Jaja koja u ove dane snesu kokoši ne iznose se na pijacu, niti se koriste u ishrani. Ona služe samo za izleganje novih pilića.

U Hercegovini ove dane zovu i Nesnovica. Običaj je da se tada ne razgrađuju i premeštaju torovi zbog vukova. Ako tor mora da se razgradi, onda to čine trojica muškaraca istog imena. Oni nose građu na drugu livadu,odnosno mesto gde treba da bude novi tor, a na kojem su na Veliku Gospojinu zaboli jednu lesku i postavili ikonu Bogorodice. Ispod ikone je stavljeno malo mrsa i cveća. Kad nastupi Nesnovica, počinje se sa gradnjom. Ako se sve uradi na opisani način, ne treba se plašiti vukova.

Pročitajte i  "Ovaj narod je LUD" - Žena oplela po Srbima, a onda ju je novinar pitao OVO! Usledio je odgovor zbog kojeg joj se svi SMEJU

međugospojinci

Autor: Dragomir Antonić

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime