Meksički kompozitor komponovao Teslinu simfoniju: “On nije samo najveći naučnik, već i vizionar 21. veka”

0
624

Meksikanac Alehandro Sančez Navaro inspirisan stvaralaštvom jednog od najvećih umova današnjice komponovao je Teslinu simfoniju, sastavljenu iz osam delova.

„Srećan sam što sam komponovao muziku inspirisanu i posvećenu Tesli. On nije samo najveći naučnik koji je ikada postojao, on je više od toga – vizionar 21. veka. Njegova zaostavština zaslužuje veliku pažnju i brigu. To simfonijsko-vizuelno iskustvo uz dobro izabrane poruke moglo bi biti efikasan način za buđenje svesti ljudi, upravo sada kada nam je više nego ikad potrebna nauka da spasavamo prirodu i civilizaciju”, naveo je Sančez Navaro za Tanjug.

Meksički kompozitor i dirigent rekao je da je tokom više od tri decenije rada komponovao dela o istorijskim ličnostima među kojima je i južnoamerički revolucionar, vojskovođa i državnik Simon Bolivar.

Pročitajte i  SLAVSKA TRPEZA: Test za svaku domaćicu

„Moja dela inspirisana su istorijom, ali i prirodom, šumama, planinama i okeanima”, rekao je Sančez Navaro koji je bio jedan od učesnika skupa koji je Teslina naučna fondacija organizovala u Njujorku u hotelu “Njujorker“ 7. januara, povodom 76. godina od smrti velikog srpskog i svetskog naučnika.

Sančez Navaro je rekao da je o Teslinim naprednim rešenjima čuo jedne davne godine na povratku sa Kariba, gde je na Svetskom energetskom kongresu predstavio svoju „Okeansku simfoniju”.

Pročitajte i  Ako vidite KRSTIĆ na ulici, NIKAKO ga ne uzimajte - Evo i zašto!

Nakon toga, počeo sam da čitam i proučavam sve što sam mogao da nađem o tom velikom pronalazaču i kao rezultat te inspiracije nastalo je osam dela.

„Koncert posvećen Tesli sastoji se od osam simfonijskih dela – ‘Ples munja’, ‘Slobodna energija’, ‘Posebna veza’, ‘Novi pronalazak’, ‘Teslin toranj’, ‘Galaktička’ i ‘Teslina simfonija’“, rekao je on.

Dela su, kako je dodao, zahvaljujući novim tehnologijama napravljena tako da publika kroz njih može da sazna i glavne činjenice o Teslinom životu i delu.

„Zahvaljujući novim tehnologijama izvođenje muzike danas može ići uz video podlogu koja projekat čini posebnim vizuelnim iskustvom”, kazao je on.

Pročitajte i  Ako imate OVO u kući, imate BLAGOSTANjE - Stvari koje se bukvalno nikada ne bacaju iz doma!

Početkom oktobra Navaro je „Teslinu simfoniju” premijerno izveo sa Filharmonijskim orkestrom Keretaro, rekao je on i dodao da je Keretaro jedan od 32 suverena entiteta Meksika, na severu centralnog dela zemlje.

„Simfonija je postigla veliki uspeh. Mladi su bili posebno oduševljeni. Ne samo da su razumeli, već su bili izuzetno uzbuđeni i oduševljeni delom o velikom svetskom naučniku – heroju”, kazao je kompozitor.

Sančez Navaro nastupao je do sada između ostalog sa filharmonijama Mekisiko Sitija, Jukatana …. Simfonijskim orkestrom Meksika, Paragvaja. Završio je Berkli i „Menhetn skul of mjuzik”.

Izvor: Politika

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime