MEŠA SELIMOVIĆ: Mudrosti poznatog srpskog pisca o ljudima, prijateljstvu, sreći

0
2039

Mehmed Meša Selimović (Tuzla, 26. aprila 1910 – Beograd, 11. juli 1982) je bio srpski pisac muslimanske veroispovesti. U rodnom gradu završio je osnovnu školu i gimnaziju. Nakon završeng fakulteta, radio je kao profesor Građanske škole, a posle biva postavljen za suplenta u Realnoj gimnaziji. U prvim godinama rata hapse ga zbog saradnje sa Narodnooslobodilačkim pokretom.

mesa-2

U maju 1943. prelazi na oslobođenu teritoriju i postaje član komunističke  partije. Od 1944. godine prelazi u Beograd gde se bavi značajnim političkim i kulturnim delatnostima. Od 1947.  živi i radi u Sarajevu, sve do 1971. kada se opet vraća za Beograd, gde i umire 11. jula 1982. godine.

  •  Kasno je sjećanja, uzalud se javljate, beskorisne su vaše nemoćne utjehe i podsjećanja na ono što je moglo da bude, jer što nije bilo, nije ni moglo da bude. A uvijek izgleda lijepo ono što se nije ostvarilo. Vi ste varka koja rađa nezadovoljstvo, varka koju ne mogu i ne želim da otjeram, jer me razoružava i tihom tugom brani od patnje.

Pročitajte i  Pesma Matije Bećkovića posvećena Amfilohiju: Večne reči diraju u najdublji deo duše

 Ne menjaj svoju prirodu. Neki jure za srećom, drugi je stvaraju. Kada ti život stvori hiljadu razloga za plakanje, pokaži mu da imaš hiljadu razloga za osmeh.

 Trebalo bi ubijati prošlost sa svakim danom što se ugasi. Izbrisati je kako ne bi boljela. Lakše bi se podnosio dan što traje, ne bi se mjerio onim što više ne postoji.

Tako je bolje, bez slatkih riječi, bez praznog smiješka, bez varanja. Sve je lijepo dok ništa ne tražimo, a prijatelje je opasno iskušavati. Čovjek je vijeran samo sebi.

Pročitajte i  Uporno se moliš, a nijedna tvoja molitva nije uslišena: Ovo je razlog zašto ih Bog ne čuje

 Dobar čovjek vidi dobrotu u svakome, a loš vidi u svemu zlo.

Lakše je nagovoriti ljude na zlo i mržnju nego na dobro i ljubav. Zlo je privlačno, i bliže je ljudskoj prirodi. Za dobro i ljubav treba izrasti, treba se pomučiti.

 Čudan svijet, ogovara te a voli, ljubi te u obraz, a mrzi te, ismijava plemenita djela a pamti ih kroz mnoge pasove, živi i nadom i sevapom i ne znaš šta nadjača i kada.

o se miješaju utvare i život, pa nema ni čistog sjećanja, ni čistog života.

  •  Ljubav je valjda jedina stvar na svijetu koju ne treba objašnjavati, ni tražiti joj razlog.

 

Pročitajte i  Krompir kakav još niste probali: Ovi sastojci pretvoriće sirotinjski ručak u izvrstan specijalitet
mesa selimovic
Meša Selimović

PROČITAJTE JOŠ: NAJNEOBIČNIJA SRPSKA PREZIMENA: Anegdote o poreklu nekih manje poznatih porodičnih imena

PROČITAJTE JOŠ: TRADICIJA SRPSKOG GOSTOPRIMSTVA: Kako se dočekuju gosti

PROČITAJTE JOŠ: VLADETA JEROTIĆ O SAMOVASPITANJU: 6 sposobnosti koje čoveka čine zrelom i celovitom ličnošću

 

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime