Meštani despotovačkog sela Miliva bogatstvo svog kraja brižno čuvaju. Od svojih sredstava finansirali su rekonstrukciju crkve iz 15. veka, a brižno vode računa i o arheološkim nalazištima, koja se nalaze u njenoj okolini.

Selo Miliva kraj Despotovca jedno je od najstarijih u Gornjoj Resavi. U povelji kneza Lazara nalaze se prvi zapisi o njemu. Milivski čuvari istorije rešili su da rekonstruišu crkvu iz 15. veka i istraže iskopine pored nje. Rekonstrukcije su započete 1998. sa željom da naredne generacije ne zaborave istoriju rodnog kraja.

Pored crkve, iz vremena kneza Lazara i despota Stefana, meštani su otkrili temelje konaka, koji ukazuju na to da je, na prostoru Milivske klisure, zapravo bio manastir. Na inicijativu meštana istraživanje lokaliteta su izvršili arheolozi.

Predmeti nađeni na ovom terenu datiraju iz 14. i 15. veka. Pronađeni su keramički predmeti, kovani ekseri i mesta za ognjište. Svi predmeti čuvaju se u Zavodu za zaštitu spomenika kulture u Kragujevcu.

U staroj crkvi se sada održavaju krštenja i venčanja. Događa se, da trud posvećenih meštana, uništavaju posetioci, koji bacaju smeće i razbijaju rasvetu. Milivci to brzo sređuju i nastoje da oplemenjivanjem prostora na naruše njegovu prirodnu lepotu. Rekonstrukciju crkve građenu mobom finansijski su pomogli ljudi iz dijaspore.

Crkva posvećena Ognjenoj Mariji, u Milivskoj klisuri nadomak Despotovca, svake godine okuplja mnoštvo vernika i ljubitelja živopisnog krajolika Gornje Resave, kada se organizuje Milivski sabor, gde se okuplja veliki broj učesnika i uglednih zvanica.

Crkva se nalazi u neposrednoj blizini izvora reke Milivke, na kojoj je nekada bilo pet vodenica i valjarica za obradu vune. Posebnu draž ovom krajoliku daje i pećina koja još nije dovoljno istražena.

S obzirom na to da je Milivska klisura omiljeno mesto za okupljanje Despotovčana, 2005. je proglašena i za izletište, pa je mobom sagrađena seoska kuća – za organizaciju raznih slavlja. Odmah pored je i letnja pozornica, na kojoj su prethodnih godina nastupali učesnici Sabora.

Izvor: B92, Novosti

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime