Милошев хотел за кокошке постао прави хит у Србији: И коке имају права на живот достојан једног бића, тврди овај Крагујевчанин

0
2728

Милош Јовановић (59) из Крагујевца први је у свом граду, али и у Србији, који је направио прави хотел за кокошке.

Све је почело када се Милош са супругом пре две године вратио из Швајцарске у Крагујевац, насеље Станово. Има кућу, али и имање на километар од куће. А имање је требало косити, а траву бацати.

хотел за кокошке

– А бацање хране, макар и траве, за мене је сулуд потез. Па сам купио овце да траву пасу и коке да овцама помажу. А онда је кокама требала кућа. После пар дана анализа на интернету, нашао сам шта желим, направио нацрт и почео изградњу – каже Јовановић.

Хотел је направио по узору на сличне који постоје у Швајцарској, где је Јовановић радио 35 година. Хотел за кокошке величине је два пута метар и по, а висине 1,5 метара. Начињен је од дрвета, дасака за бродски под. Од земље је одигнут багремовим стубићима.

Луксузни кокошињац има двоја врата са супротних страна, једна за коке, друга за домаћина, када жели да провери да ли је све у реду. На бочним зидовима су гнезда, по шест са обе стране, а газда отварањем поклопца споља свакога дана може скупљати јаја.

Pročitajte i  Велика журка на Миљаковцу: Почело одбројавање до отварања новог "Београдског бувљака"!

Између та два бочна зида су пречаге на којима коке ноћу седе и спавају, као што одувек чине све кокошке ако имају услове да спавају на природан начин. Кров је покривен ОСБ плочама и лимом. Кокошињац- хотел испод пода има фиоку у коју пада сво ђубре, те се чишћење своди само на пражњење те фиоке.

Фото: Телеграф
Фото: Телеграф

Милош сада има два хотела за коке. Сваки може да прими по 35 животиња. И ту се не завршава луксуз за кокошке, ускоро ће бити унапређен начин отварања “њихових” врата на апартману.

– Наручио сам из Швајцарске сензор који ће помоћи да се врата отварају аутоматски. Увече, када сензор очита смањену светлост активираће механизам који ће врата кокошињца аутоматски затворити. Ујутру када сване и одређена количина светла падне на сензор, врата ће се отворити. Тако ја не морам рано да устајем или бринем јесам ли затворио кокошињац, да у њега не упадне нека мачка или лисица – објашњава Јовановић.

Pročitajte i  Велика журка на Миљаковцу: Почело одбројавање до отварања новог "Београдског бувљака"!

Милошеве коке дању имају за испашу цело имање, а наступају после оваца које пасу и растерују уплашене бубе, које онда скачу на све стране, право у кокошије кљунове. Трава, бубе и луксузно преноћиште чине јаја ових кока- незамењивим.

Иза хотел- кокошињца овог човека није само потреба да место за чување животиња буде лепо, него и цела једна филозофија, можда настала у Швајцарској.

– Тамо не можете купити штене, па га бацити када порасте, казниће вас. Да је овде тако не би нам требали толики азили и не би било толико напуштених сиротих животиња. У Швајцарској такође можете остати без стоке ако је чувате у лошим условима. И још нешто, тамо о сваком парченцету земљишта неко брине, било да је то башта, њива или двориште.

– Нема парцела зараслих у траву или покривених ђубретом. Све је нечије и тај је дужан да брине. А ако неће, пријавиће га комшија, јер схвата као своју обавезу да околину што боље чува за генерације које долазе – објашњава Јовановић додајући да је на овом и у Србији много урађено последњих година.

Pročitajte i  Велика журка на Миљаковцу: Почело одбројавање до отварања новог "Београдског бувљака"!

Милош Јовановић недавно је ставио на сајт за продају своју понуду хотела за коке и цени га 500 евра. Разлог те цене је каже, да не буде много купаца! Продаја и није главни циљ.

хотел за кокошке

– Сваког дана ми у двориште свраћају и познати и непознати да виде мој кокошињац, а после тог огласа многи су звали. Некима који живе ван Крагујевца сам објашњавао како сами да направе и прођу јефтиније, једном човеку ћу послати и нацрт. Није мени до продаје колико да покажем људима да и овако кокошињац може изгледати и чак бити украс имања – каже овај необични човек, љубитељ животиња и уредних дворишта.

На питање – зашто хотел, овај човек каже – јер лепо изгледа на имању и јер коке имају права на живот достојан једног бића.

(Телеграф)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име