Milošev hotel za kokoške postao pravi hit u Srbiji: I koke imaju prava na život dostojan jednog bića, tvrdi ovaj Kragujevčanin

0
2198

Miloš Jovanović (59) iz Kragujevca prvi je u svom gradu, ali i u Srbiji, koji je napravio pravi hotel za kokoške.

Sve je počelo kada se Miloš sa suprugom pre dve godine vratio iz Švajcarske u Kragujevac, naselje Stanovo. Ima kuću, ali i imanje na kilometar od kuće. A imanje je trebalo kositi, a travu bacati.

hotel za kokoške

– A bacanje hrane, makar i trave, za mene je sulud potez. Pa sam kupio ovce da travu pasu i koke da ovcama pomažu. A onda je kokama trebala kuća. Posle par dana analiza na internetu, našao sam šta želim, napravio nacrt i počeo izgradnju – kaže Jovanović.

Hotel je napravio po uzoru na slične koji postoje u Švajcarskoj, gde je Jovanović radio 35 godina. Hotel za kokoške veličine je dva puta metar i po, a visine 1,5 metara. Načinjen je od drveta, dasaka za brodski pod. Od zemlje je odignut bagremovim stubićima.

Luksuzni kokošinjac ima dvoja vrata sa suprotnih strana, jedna za koke, druga za domaćina, kada želi da proveri da li je sve u redu. Na bočnim zidovima su gnezda, po šest sa obe strane, a gazda otvaranjem poklopca spolja svakoga dana može skupljati jaja.

Pročitajte i  Etno selo Babina reka: Autentičan spoj prirode, tradicije, umetnosti i romantike

Između ta dva bočna zida su prečage na kojima koke noću sede i spavaju, kao što oduvek čine sve kokoške ako imaju uslove da spavaju na prirodan način. Krov je pokriven OSB pločama i limom. Kokošinjac- hotel ispod poda ima fioku u koju pada svo đubre, te se čišćenje svodi samo na pražnjenje te fioke.

Foto: Telegraf
Foto: Telegraf

Miloš sada ima dva hotela za koke. Svaki može da primi po 35 životinja. I tu se ne završava luksuz za kokoške, uskoro će biti unapređen način otvaranja “njihovih” vrata na apartmanu.

– Naručio sam iz Švajcarske senzor koji će pomoći da se vrata otvaraju automatski. Uveče, kada senzor očita smanjenu svetlost aktiviraće mehanizam koji će vrata kokošinjca automatski zatvoriti. Ujutru kada svane i određena količina svetla padne na senzor, vrata će se otvoriti. Tako ja ne moram rano da ustajem ili brinem jesam li zatvorio kokošinjac, da u njega ne upadne neka mačka ili lisica – objašnjava Jovanović.

Pročitajte i  Mali Slobodan proglašen za sveca: Mučki ga je ubila Elfeta Veseli 1992. godine, ZVERSTVO KAKVO SE NE PAMTI

Miloševe koke danju imaju za ispašu celo imanje, a nastupaju posle ovaca koje pasu i rasteruju uplašene bube, koje onda skaču na sve strane, pravo u kokošije kljunove. Trava, bube i luksuzno prenoćište čine jaja ovih koka- nezamenjivim.

Iza hotel- kokošinjca ovog čoveka nije samo potreba da mesto za čuvanje životinja bude lepo, nego i cela jedna filozofija, možda nastala u Švajcarskoj.

– Tamo ne možete kupiti štene, pa ga baciti kada poraste, kazniće vas. Da je ovde tako ne bi nam trebali toliki azili i ne bi bilo toliko napuštenih sirotih životinja. U Švajcarskoj takođe možete ostati bez stoke ako je čuvate u lošim uslovima. I još nešto, tamo o svakom parčencetu zemljišta neko brine, bilo da je to bašta, njiva ili dvorište.

– Nema parcela zaraslih u travu ili pokrivenih đubretom. Sve je nečije i taj je dužan da brine. A ako neće, prijaviće ga komšija, jer shvata kao svoju obavezu da okolinu što bolje čuva za generacije koje dolaze – objašnjava Jovanović dodajući da je na ovom i u Srbiji mnogo urađeno poslednjih godina.

Pročitajte i  Kamile sa Balkana! Zvuči neverovatno: Živele su na području Srbije, a kralj Milutin celo krdo poklonio jednom manastiru

Miloš Jovanović nedavno je stavio na sajt za prodaju svoju ponudu hotela za koke i ceni ga 500 evra. Razlog te cene je kaže, da ne bude mnogo kupaca! Prodaja i nije glavni cilj.

hotel za kokoške

– Svakog dana mi u dvorište svraćaju i poznati i nepoznati da vide moj kokošinjac, a posle tog oglasa mnogi su zvali. Nekima koji žive van Kragujevca sam objašnjavao kako sami da naprave i prođu jeftinije, jednom čoveku ću poslati i nacrt. Nije meni do prodaje koliko da pokažem ljudima da i ovako kokošinjac može izgledati i čak biti ukras imanja – kaže ovaj neobični čovek, ljubitelj životinja i urednih dvorišta.

Na pitanje – zašto hotel, ovaj čovek kaže – jer lepo izgleda na imanju i jer koke imaju prava na život dostojan jednog bića.

(Telegraf)

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime