МИЛУН И МАРА ЖИВЕ ПОТПУНО САМИ У ПЛАНИНИ: Немају телевизор, клима је сурова, а од тешког рада не беже

0
858
Foto: Jutjub/RTC

Већ годинама Мара и Милун Апрцовић потпуно сами живе на 1.500 метара надморске висине на Kатун Равном, које припада општини Плужина.

Са планине спуштају се у село тек током најсуровијег дела зиме, када се овце јагње, јер кажу да је тамо за нијансу топлије.

Самостални живот у беспућима ни мало им не смета, каже Мара, која се удала пре седам година, а сада има тек 22. Овој младој жени сеоски послови не падају тешко. Горштак Милун је хвали и каже да не одбија да ради ни по кући, ни око стоке.

Pročitajte i  Родитељи, ово није за игру: Видео игрице, чак и оне стратешке, заглупљују децу!

– Ја више музем, а свекрва ради око мрса. Удала сам се преко око седам и по година, а сада имам 22. Живот вас научи да морате да одрастете. Свекрва ми је била подршка, а и дан данас је – каже Мара.

Kако каже, на Kатун Равном им је лепше него у селу, иако су потпуно сами.

– Увече нам највише долазе у госте, а овце морамо чувати и преко ноћи и преко дана. Вазда смо на опрезу. Није страшиво, до сада није било никаквих опасности – каже Мара, којој пада тешко да ради само када се умори.

Pročitajte i  Ћирило и Методије су Словенима подарили писменост како би разумели хришћанску мисао

Одмор од тешких послова овај необични млади пар налази у заједничком слушању радија. Телевизор немају кад да гледају, а све и ако би хтели, немају где да га прикуључе.

У град се спуштају само посебним данима. Kада је светац и када имају мање посла, понешто купе, мало се друже и попију кафу.

Иако њихови вршњаци данас не могу да живе без друштвених мрежа, Милун и Мара само понекад прелистају Фејсбук, како би се забавили.

Pročitajte i  Разноликост писма и језика: Народи у Европи који не користе латиницу

Обоје воле село, иако наглашавају да такав живот има више мана него предности.

– Не устаје се рано, негде око пола седам, испечем кафу мени и мужу, па око стоке – прича Мара, која је музла и по 130 оваца до јесени. Она каже да више воли катун од села, а планине и стоку више чак и од мора и приморја.

Сурова клима, нигде живе душе, али од тешког рада не беже.

(Блиц.рс)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име