Милунка Савић објаснила зашто су Срби народ који никада неће пропасти: “Били смо живи лешеви, Французи су нас превозили и плакали, а ми смо певали”

0
5048

Легендарна српска хериона и жена са највише одликовања у историји ратовања, Милунка Савић, борила се у два Балканска и Првом светском рату.

1912. године Милункин брат добио је позив да ратује за Србију, те се Милунка прерушила у мушкарца и отишла уместо њега под именом Милун Савић. Откривена је током једног од рањавања. Током службе била је рањена девет пута. За херојство добила је одликовања од Француске, Русије и Британије.

Pročitajte i  Црква Ружица крије вишевековну тајну: Један ДЕТАЉ упада у очи свима који је посете
Milunka Savić
Milunka Savić

Остало је забележено да је ова велика хероина и страсни родољуб једном приликом изјавила да су Срби народ који никада неће пропасти, јер их песма свуда прати.

“Ми смо певали када нам је било најтеже. Запевали смо када су нас француске лађе пребацивале из Албаније на Крф, а били смо живи лешеви. Француски морнари и официри плакали су слушајући нас, и говорили су: “Какав диван народ!”
Певали смо када смо умирали на острву Крфу и Виду, певали смо када смо гинули на Солунском фронту.
Када бисмо у рововима запевали, Бугари би престали да пуцају.
Зато смо ми народ који никада неће да пропадне!”

Pročitajte i  Српска битка о којој се не учи у школама: Војници који су претрчали 32 km под пуном ратном опремом за 5 сати на крају су ПЕСМОМ савладали бројнијег противника

Аутор: Опанак

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име