MIODRAG PETROVIĆ ČKALJA: Podsetite se ovog velikana kroz 5 njegovih najsmešnijih uloga

0
2318

Jedan od najvećih srpskih komičara, Miodrag Petrović Čkalja, preminuo je na današnji dan, 20. oktobra 2003. Mada legendarni glumac više nije sa nama njegove uloge su ga nadživele, te ih i danas rado gledamo na malim ekranima.

Miodrag Petrović Čkalja
Miodrag Petrović Čkalja je 1989. zapisao: “Neko mi je jednom rekao: Čkalju je izmislila sirotinja. U pravu je, svi smo mi sirotinja, a sirotinja nije sramota. To je jedna lepa, pomalo tužna, narodna reč koju nerado i teško izgovaramo”.

Kruševačkog Čaplina su voleli svi – publika, više, kritičari manje. Ali zato je uvek bio tu za sve koji su bili željni smeha i zabave, bilo da su bogati ili sirotinja.

Čkalja je u karijeri, ostvario brojne uloge u pozorišnim predstavama, snimio više od 80 televizijskih serija i filmova, mnogo je upravo on proslavio, a za vas ovoga puta izdvajamo PET legendarnih uloga po kojima ga pamtimo. Smejte se i uživajte uz nezaboravnog Firgu, Jareta, Lijana…

1. ČKALJA (SVE OD SEBE)

Pročitajte i  Велика журка на Миљаковцу: Почело одбројавање до отварања новог "Београдског бувљака"!

Godine 1971. Čkalja je u kvizu “Sve od sebe” izvodio skečeve u kojima je telefonirao političarima. Gledaoci su bili oduševljeni skečevima, ali interesantno je da su slovenačka i hrvatska televizija kviz emitovale bez Čkaljinog nastupa.

https://www.youtube.com/watch?v=KK5UDbkwJBY

2. STRIC GVOZDEN (LJUBAV NA SEOSKI NAČIN)

Kultna serija iz 1970. godine u kojoj stric Gvozden i deda Paun pokušavaju da na silu ožene unuka Milorada. Ovde je Čkalja pokazao talenat za komediju. I ova serija je dostigla ogromnu popularnost, pa je po motivima serije snimljen i televizijski film “Milorade, kam bek”.3. JARE (KAMIONDŽIJE)

Komični duet bez premca: Pavle Vujisić i Miodrag Petrović nastao je 1973. i trajao je punih 10 godina, prerastavši u film “Paja i Jare” i kasnije u nastavak “Kamiondžije opet voze” 1983.

Uloga Jareta jedna je od najpopularnijih koje je Čkalja ostvario, a prisetite se jedne od urnebesnih scena.

Pročitajte i  Велика журка на Миљаковцу: Почело одбројавање до отварања новог "Београдског бувљака"!


4. UJKA – FIRGA (VRUĆ VETAR)

Priča o nesrećnom Šurdi, iako ispunjena poznatim glumačkim imenima, ne bi dobila humoristički pečat bez ujka – Firge, koga je glumio Čkalja. Serija je snimljena 1980. godine, imala je 10 epizoda, a dve su bile distribuirane u bioskopima kao film “Avanture Borivoja Šurdilovića”.5. POLJAR LIJAN (ORLOVI RANO LETE)

Ovaj film snimljen je 1966. po istoimenoj knjizi Branka Ćopića. Čkalja je igrao urnebesnu ulogu poljara Lijana, seoskog pijanca koji skita sa svojim konjem Kušljom. Imao je zadatak da prati i špijunira četu mladog Jovančeta, da bi na kraju i sam na neki način bio deo te čete.

Izdvajamo vam i 6 zanimljivosti koje SIGURNO niste znali o Čkalji:

1. Upisao je studije veterine i napustio ih zbog nemaštine. Ubrzo potom se zaposlio na radiju.

2. U mladosti je igrao fudbal za SK “Balšić”, a navijao je za Crvenu zvezdu.

Pročitajte i  Велика журка на Миљаковцу: Почело одбројавање до отварања новог "Београдског бувљака"!

3. Nadimak Čkalja znači “suvonjav i štrkljast” i dobio ga je od druga iz škole.

Miodrag Petrović Čkalja

4. Ulica u Beogradu nosi njegovo ime.

5. Bio je angažovan u kampanji DOS-a 2000. godine, iako se nikada do tada nije mešao u politiku.

6. Jednom je rekao: “Ja sa 2.300 dinara penzije ne mogu da pomognem. Dok platim sve dažbine državi, jer sam tako naučen, ne ostaje gotovo ništa. Tužno je reći, nove cipele nisam kupio dvadesetak godina, ali to nije važno. Važno je da mojim unukama nemam da dam za koka-kolu kad izađu u kafić.”
Miodrag Petrović Čkalja

Tako je i preminuo. Ostavljen od svih, osim od svoje porodice.

Još jedan velikan u Srbiji koji nam je dao mnogo, a nismo mu vratili ništa.

Izvor: Mondo

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име