Познати глумац Миодраг Радовановић (1929) преминуо је у Београду после краће, тешке болести, саопштило је Удружење драмских уметника Србије.

Познат и под надимком Мргуд остварио је читав низ рола на сцени Југословенског драмског позоришта, чији је био члан, играо је и у другим театрима а по ИМДБ-у на малим и великим екранима остварио је 154 улоге међу којима су Шицер у серији “Салаш у малом риту”, Kомадант Либек у “Балкан експресу” Никола Пашић у “Kолубарској бици”, Спиридон у “Боју на Kосову”…

Pročitajte i  Признање из Кине: Србија је међу земљама које свет чине другачијим

Добитник је награде “Сребрна Арена” за улогу Шицера у серији “Салаш у Малом Риту”, затим “Ордена заслуга за народ са златним венцем”, те награде “Ардалион” за три епизодне улоге у “Млетачком трговцу”.

Миодраг Радовановић, родом из Чачка, основну школу је завршио у овом граду, а гимназију у Kраљеву. Из Kраљева, Миодраг је отишао за Београд где је студирао славистику и агрономију а завршио Позоришну академију, касније преименовану у Факултет драмских уметности у Београду у класи проф. Мате Милошевића.

Pročitajte i  Култура је неограничена: Музеј Срема вас позива на манифестацију "Музеји за 10"

Први ангажман у позоришту је добио још као студент 1952. у Југословенском драмском позоришту у Београду, где је остао „на даскама“ све до пензије.

Надимак “Мргуд” добио је још у основној школи када га је другар тако назвао због неке несугласице.

Миодраг Радовановић је био ожењен Радмилом Велицки-Радовановић.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име