Završen prvi po redu MIONA FILM FEST u Mionici: Najboljim autorima uručene nagrade

0
735

U Mionici je pre nekoliko dana uspešno završen prvi filmski festival MIONA FILM FEST  pod pokroviteljstvom opštine Mionica i u organizaciji Udruženja umetnika Srbije i Kulturnog centra Mionica. Na festivalu su predstavljeni kratkometražni i dokumentarni filmovi domaćih autora. U petak uveče, 15. juna, svečanim otvaranjem u velikoj sali Kulturnog centra Mionica festival  je zvanično počeo.

MIONA FILM FEST zvanično je otvorio predsednik opštine Boban Janković:

– Verujem da će “Miona film fest” postati jedan od naših zaštitnih znakova i nije slučajno da smo postali domaćini filmskog festivala, jer Mionica od ranije ima svoje značajno mesto u srpskoj kinematografiji. Na ovim prostorima je snimljeno nekoliko poznatih igranih filmova, poput “Marš na Drinu” i “Tri karte za Holivud”, a u Mionici je sačuvan jedan od najdragocenijih filmova, ne samo srpske kinematografije, film “Golgota Srbije”-rekao je između ostalog Janković otvarajući prvi “Miona film fest”.

Poznati filmski reditelj Darko Bajić koji je bio i član žirija, iskoristio je priliku da se obrati svim prisutnima i tom prilikom je izrazio očekivanje da se nada da će pored znamenitih pesnika od kojih je najveći svakako Milan Rakić, ova manifestacija doprineti da Mionica iznedri i nekog istaknutog filmskog reditelja.

Stručni žiri koji je imao težak zadatak da odluči ko će biti pobednik prvog MIONA FILM FEST-a  činili su: filmski kritičar Miroljub Stojanović, filmski reditelj Darko Bajić i glumica Mina Lazarević.

Publika je tokom trajanja festivala imala priliku da pogleda 8 kratkometražnih i dokumentarnih filmova:

  1. „Isti“ autor filma Dejan Petrović
  2. „Siguran posao“ autor filma Igor M. Toholj
  3. „Radiovizija” autor filma Miloš Tomić
  4. „Nisam tu“ autor filma Senka Domanović
  5. „Dos patrias“ autor filma Kosta Ristić
  6. „4 godine u 10 minuta“ autor filma Mladen Kovačević
  7. „Aladinova čarobna kanta“ autor filma Žikica Jovanović
  8. “No-no, to ne umem” Rastko Šajić

Pobednicima prvog MIONA FILMA FEST, autorima Dejanu Petroviću i Kosti Ristiću pripala je statua “Mione” i novčana nagrada.

Pored prikazivanja filmova koji su se borili za prvo mesto, festival je imao i prateći program, ”Miona filmski kviz” u kojem su se mionički osnovci i srednjoškolci takmičili u poznavanju domaće i svetske kinematografije i dve javne debate.

Javne debate održane su u čitaonici mioničke Bibliteke ”Milovan Glišić”, gde su na temu ”Odnos medija prema filmu” i ”Film u 21. veku” govorili novinar i pisac Vanja Bulić, urednica jutarnjeg programa ”Studija B” Ivona Fuštić, urednik kulturnog programa ”Radio Beograda” Dejan Grujić, filmski kritičar Miroljub Stojanović, glumica Mina Lazarević i filmski reditelji i pedagozi Darko Bajić i Dejan Petrović. Moderator javnih debata bio je direktor Festivala, predsednik Udruženja umetnika Srbije Karlo Astrahan.

 

 

 

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime