Завршен први по реду МИОНА ФИЛМ ФЕСТ у Мионици: Најбољим ауторима уручене награде

0
915

У Мионици је пре неколико дана успешно завршен први филмски фестивал МИОНА ФИЛМ ФЕСТ  под покровитељством општине Мионица и у организацији Удружења уметника Србије и Културног центра Мионица. На фестивалу су представљени краткометражни и документарни филмови домаћих аутора. У петак увече, 15. јуна, свечаним отварањем у великој сали Културног центра Мионица фестивал  је званично почео.

МИОНА ФИЛМ ФЕСТ званично је отворио председник општине Бобан Јанковић:

– Верујем да ће “Миона филм фест” постати један од наших заштитних знакова и није случајно да смо постали домаћини филмског фестивала, јер Мионица од раније има своје значајно место у српској кинематографији. На овим просторима је снимљено неколико познатих играних филмова, попут “Марш на Дрину” и “Три карте за Холивуд”, а у Мионици је сачуван један од најдрагоценијих филмова, не само српске кинематографије, филм “Голгота Србије”-рекао је између осталог Јанковић отварајући први “Миона филм фест”.

Познати филмски редитељ Дарко Бајић који је био и члан жирија, искористио је прилику да се обрати свим присутнима и том приликом је изразио очекивање да се нада да ће поред знаменитих песника од којих је највећи свакако Милан Ракић, ова манифестација допринети да Мионица изнедри и неког истакнутог филмског редитеља.

Стручни жири који је имао тежак задатак да одлучи ко ће бити победник првог МИОНА ФИЛМ ФЕСТ-а  чинили су: филмски критичар Мирољуб Стојановић, филмски редитељ Дарко Бајић и глумица Мина Лазаревић.

Публика је током трајања фестивала имала прилику да погледа 8 краткометражних и документарних филмова:

  1. „Исти“ аутор филма Дејан Петровић
  2. „Сигуран посао“ аутор филма Игор М. Тохољ
  3. „Радиовизија” аутор филма Милош Томић
  4. „Нисам ту“ аутор филма Сенка Домановић
  5. „Дос патриас“ аутор филма Коста Ристић
  6. „4 године у 10 минута“ аутор филма Младен Ковачевић
  7. „Аладинова чаробна канта“ аутор филма Жикица Јовановић
  8. “Но-но, то не умем” Растко Шајић

Победницима првог МИОНА ФИЛМА ФЕСТ, ауторима Дејану Петровићу и Кости Ристићу припала је статуа “Мионе” и новчана награда.

Поред приказивања филмова који су се борили за прво место, фестивал је имао и пратећи програм, ”Миона филмски квиз” у којем су се мионички основци и средњошколци такмичили у познавању домаће и светске кинематографије и две јавне дебате.

Јавне дебате одржане су у читаоници мионичке Библитеке ”Милован Глишић”, где су на тему ”Однос медија према филму” и ”Филм у 21. веку” говорили новинар и писац Вања Булић, уредница јутарњег програма ”Студија Б” Ивона Фуштић, уредник културног програма ”Радио Београда” Дејан Грујић, филмски критичар Мирољуб Стојановић, глумица Мина Лазаревић и филмски редитељи и педагози Дарко Бајић и Дејан Петровић. Модератор јавних дебата био је директор Фестивала, председник Удружења уметника Србије Карло Астрахан.

 

 

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име