Општина Мионица свечаном прославом обележила стогодишњицу од смрти великог војводе Живојина Мишића

0
320

На дан Светог Јована 1921. године са животне сцене је сишао један од највећих синова које је Србија икад изнедрила, војвода Живојин Мишић. Поводом стогодишњице његове смрти општина Мионица је у петак у присуству представника Војске Србије, Српске православне цркве и других гостију приредила свечаност у Културном центру, одајући почаст свом најславнијем суграђанину. Присутнима се у својству домаћина најпре обратио председник општине Мионица Бобан Јанковић:

– Војничка слава војводе Живојина Мишића је обишла цео свет, а у дивовској борби српског народа за слободу војводи Мишићу заслужено припада једно од најистакнутијих места. Мишић је добро познавао своју земљу, свој народ, ћуд и карактер српског војника.

Данас се Мионица обавезује да ће се сећање на његову највећу победу неговати у „Кући Колубарске битке“, модерном музеју за чување историјског аманета-рекао је председник општине Мионица Бобан Јанковић.

Програм је настављен драмским приказом „Храбро срце Струганика“ по мотивима из књиге војводе Мишића „Моје успомене“ у којем су учествовали ваљевски глумци Љубомир Бубе Марковић и Маја Лукић у улогама Живојина и Анђелије Мишић, млади мионички драмски уметници Иван Милутиновић и Лазар Живановић, етно група „Мионе“ и плесни пар РМП-а из Лазаревца.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име