Општина Мионица свечаном прославом обележила стогодишњицу од смрти великог војводе Живојина Мишића

0
66

На дан Светог Јована 1921. године са животне сцене је сишао један од највећих синова које је Србија икад изнедрила, војвода Живојин Мишић. Поводом стогодишњице његове смрти општина Мионица је у петак у присуству представника Војске Србије, Српске православне цркве и других гостију приредила свечаност у Културном центру, одајући почаст свом најславнијем суграђанину. Присутнима се у својству домаћина најпре обратио председник општине Мионица Бобан Јанковић:

– Војничка слава војводе Живојина Мишића је обишла цео свет, а у дивовској борби српског народа за слободу војводи Мишићу заслужено припада једно од најистакнутијих места. Мишић је добро познавао своју земљу, свој народ, ћуд и карактер српског војника.

Pročitajte i  Мала општина са великим амбицијама: Мионица код Владе Србије конкурисала са 37 пројеката

Данас се Мионица обавезује да ће се сећање на његову највећу победу неговати у „Кући Колубарске битке“, модерном музеју за чување историјског аманета-рекао је председник општине Мионица Бобан Јанковић.

Програм је настављен драмским приказом „Храбро срце Струганика“ по мотивима из књиге војводе Мишића „Моје успомене“ у којем су учествовали ваљевски глумци Љубомир Бубе Марковић и Маја Лукић у улогама Живојина и Анђелије Мишић, млади мионички драмски уметници Иван Милутиновић и Лазар Живановић, етно група „Мионе“ и плесни пар РМП-а из Лазаревца.

Pročitajte i  Непроцењиво благо српске културне и духовне баштине које већ вековима краси мионички крај
Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име