Мионица постаје еколошка оаза: У плану уклањање дивље депоније, изградња рециклажног дворишта, канализације, пречистача и паркова

0
370

Мионица ће уклонити све дивље депоније. Министарство за заштиту животне средине одобрило је Мионици 1,9 милиона динара за суфинансирање уклањање дивљих депонија и превенцију стварања нових нелегалних сметлишта, а општина ће из свог буџета уложити још пола милиона динара. Уговор су потписали министарка за животну средину Ирена Вујовић и председник општине Мионица Бобан Јанковић.

– Захваљујући подршци Министарства и министарке Вујовић, извршићемо санацију дивљих депонија које су велики извор загађења и претња за живот и здравље људи на подручју наше општине. Након санирања постојећих депонија предузећемо превентивне активности како не би дошло до стварања нових – рекао је Јанковић.

Мионица је ове године од Министарства за заштиту животне средине добила близу 15 милиона динара. Уз подршку Министарства од 10,5 милиона динара у септембру почиње градња линијског парка код реке Рибнице, који ће бити нова туристичка атракција. А министарство ће финансирати и градњу рециклажног дворишта које ће општини омогућити да комплетно смеће са своје територије претвори у финансијски потенцијал и зараду. Сав отпад ће бити рециклиран и претваран у сировину за рециклажну индустрију, која ће је од рециклажног центра у Мионици откупљивати по тржишним ценама. Отпад из рециклажног дворишта у Мионици завршаваће и у Регионалном рециклажном центру “Каленић”, чију градњу је најавила министарка Ирена Вујовић, која је рекла да је центар “Каленић” први од осам модерних регионалних центара за управљање отпадом у чију градњу ће држава у наредном периоду уложити 100 милиона евра.

– Рециклажно двориште и регионална депонија омогућиће двоструку корист за Мионицу и Мионичане. Најважније је што ћемо се на квалитетан, и еколошки прихватљив начин решити комплетног отпада, а са друге стране, уместо да нам представља проблем, и изазива загађење животне средине, отпад ће се претворити у зараду, која ће нам омогућити да обезбедимо додатни новац за финансирање кључних пројеката за нашу општину, и за наше Мионичане. Изузетно је важно што се Министарство за заштиту животне средине определило да овај пројекат реализује баш у Мионици. То је потврда добре сарадње коју остварујемо с Владом Србије – рекао је Бобан Јанковић председник општине Мионица.

Он истиче да ће Мионица захваљујући подршци Владе Србије ове године инвестирати 1,2 милијарде динара у заштиту животне средине и развој комуналне инфраструктуре.

– Градиће се два пречистача  отпадних вода у Мионици и Бањи Врујци и 10,5 километара канализације. Мионица је део велике зелене агенде Србије, и то је изузетно важно за наш даљи развој. Влада Србије је подржала велики број пројеката и можемо без устезања рећи да је ово година инвестиција за Мионицу – рекао је Јанковић.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име