МИОНИЦА СЕ ГРЕЈЕ НА БИОМАСУ: Место са најчистијим ваздухом у Србији, налази се на свега 70 километара од Београда

0
867

Један од главних проблема у нашој земљи је квалитет ваздуха који удишемо. Ваздух је толико загађен да се у неким местима у Србији  јасно може видети тамни дим који је често пропраћен непријатним мирисом који се шири.

Званично постоји скала боја која показује степен загађеност у неком месту. Агенција за заштиту животне средине Србије има скалу од пет боја, док Европска агенција за заштиту животне средине има шестобојну скалу. На обе ове скале Србија има љубичасту боју која недвосмиселно показује висок степен загађења ваздуха.

Од малена учимо да је ваздух смеша гасова која нема мирис, боју и укус. Да ли је то у нашој земљи баш тако? Шта је разлог толиког загађења ваздуха? Како можемо то променити?

Сваки дан слушамо о ПМ10 честицама чија количина рапидно расте кад је хладно и када нема снега, ветра и кише. Највећи проценат ПМ10 честица се евидентира у зимском периоду јер је тада сезона ложења. Доктори нас стално упозоравају да су управо ове честице узрочници разних врста обољења код становништва.

Поставља се питање да ли је све тако црно, да ли се назире светло на крају тунела и да ли као друштво можемо нешто променити?

Одговор је да можемо! А доказ за то је општина Мионица као одличан пример који сви треба да следе.

Прошле године председник Општине Мионица Бобан Јанковић  је са својим блиским сарадницима одлучио да се баш у овој вароши отвори градска топлана која ће се грејати на биомасу, а не као до сада, на мазут и угаљ.

Циљ коришћења обновљивих извора енергије, односно биомасе, је пре свега експлоатација топлотне, електричне и механичке енергије. Њихова главна одлика је да нису штетни за животну околину јер у процесу производње имају смањену и редуковану емисију СО2.

Све јавне установе у Мионици, укључујући школе и предшколске установе су прикључене на нову градску топлану.

Већ прошле године се одмах осетило побољшање и то у више смерова. Једно је свакако смањена загађеност ваздуха, друга, подједнако важна,  је ефикасност самог енергента која подразумева топлоту у просторијама које се греју, а последња, али не безначајна, економичност и смањење трошкова јер грејање на биомасу неспорно представља јефтинији извор енергије.

Од ове сезоне, челници вароши су одлучили да прошире мрежу и на домаћинства широм мионичке општине.

Веома је важно упознати становништво са алтернативним облицима грејања, као и са свим предностима које нам оно нуди а тиче се заштите животне средине, здравља становништва, топлих домова и смањених финансијских трошкова.

Општина Мионица сигурним корацима иде у остварење свих ових предности.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име