MIONICA SE GREJE NA BIOMASU: Mesto sa najčistijim vazduhom u Srbiji, nalazi se na svega 70 kilometara od Beograda

0
662

Jedan od glavnih problema u našoj zemlji je kvalitet vazduha koji udišemo. Vazduh je toliko zagađen da se u nekim mestima u Srbiji  jasno može videti tamni dim koji je često propraćen neprijatnim mirisom koji se širi.

Zvanično postoji skala boja koja pokazuje stepen zagađenost u nekom mestu. Agencija za zaštitu životne sredine Srbije ima skalu od pet boja, dok Evropska agencija za zaštitu životne sredine ima šestobojnu skalu. Na obe ove skale Srbija ima ljubičastu boju koja nedvosmiselno pokazuje visok stepen zagađenja vazduha.

Od malena učimo da je vazduh smeša gasova koja nema miris, boju i ukus. Da li je to u našoj zemlji baš tako? Šta je razlog tolikog zagađenja vazduha? Kako možemo to promeniti?

Svaki dan slušamo o PM10 česticama čija količina rapidno raste kad je hladno i kada nema snega, vetra i kiše. Najveći procenat PM10 čestica se evidentira u zimskom periodu jer je tada sezona loženja. Doktori nas stalno upozoravaju da su upravo ove čestice uzročnici raznih vrsta oboljenja kod stanovništva.

Postavlja se pitanje da li je sve tako crno, da li se nazire svetlo na kraju tunela i da li kao društvo možemo nešto promeniti?

Odgovor je da možemo! A dokaz za to je opština Mionica kao odličan primer koji svi treba da slede.

Prošle godine predsednik Opštine Mionica Boban Janković  je sa svojim bliskim saradnicima odlučio da se baš u ovoj varoši otvori gradska toplana koja će se grejati na biomasu, a ne kao do sada, na mazut i ugalj.

Cilj korišćenja obnovljivih izvora energije, odnosno biomase, je pre svega eksploatacija toplotne, električne i mehaničke energije. Njihova glavna odlika je da nisu štetni za životnu okolinu jer u procesu proizvodnje imaju smanjenu i redukovanu emisiju SO2.

Sve javne ustanove u Mionici, uključujući škole i predškolske ustanove su priključene na novu gradsku toplanu.

Već prošle godine se odmah osetilo poboljšanje i to u više smerova. Jedno je svakako smanjena zagađenost vazduha, druga, podjednako važna,  je efikasnost samog energenta koja podrazumeva toplotu u prostorijama koje se greju, a poslednja, ali ne beznačajna, ekonomičnost i smanjenje troškova jer grejanje na biomasu nesporno predstavlja jeftiniji izvor energije.

Od ove sezone, čelnici varoši su odlučili da prošire mrežu i na domaćinstva širom mioničke opštine.

Veoma je važno upoznati stanovništvo sa alternativnim oblicima grejanja, kao i sa svim prednostima koje nam ono nudi a tiče se zaštite životne sredine, zdravlja stanovništva, toplih domova i smanjenih finansijskih troškova.

Opština Mionica sigurnim koracima ide u ostvarenje svih ovih prednosti.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime