Мионица у наранџастим бојама: Обележен Међународни дан борбе против насиља над женама

0
699

Општина Мионица је јуче на посебна начин обележила важан дан који се обележава у целом свету, а то је Међународни дан борбе против насиља над женама.

Место окупљања свих Мионичана био је мост на реци Рибници који је засијао је наранџастом  бојом у знак подршком свим женама света.

Овом приликом председник општине г-дин Бобан Јанковић изјавио је да су се грађани и пријатељи општине Мионица окупили на месту где је наш славни војвода Живојин Мишић преокренуо ток Првог светског рата и српски пораз претворио у победу српског народа.

”Срспске мајке, сестре, супруге и ћерке бориле су се у рату раме уз раме са српским јунацима, спремале их, чекале их и волеле, а који су са фронта њима писали љубавна писма са једном једином жељом- да се врате својим огњиштима, својим драгама и деци.

Управо та жена, која и данас живи у свакој српској породици заслужује да буде поштована и вољена.

Свима онима којима је благостање у породици непознаница, треба заједнички да укажемо да је наш једини избор, МИР, СЛОГА и ЉУБАВ!

Симболика моста на Рибници, за све Мионичане има много шире значење. Мостови спајају људе, нације и градове.

На Међународни дан борбе против насиља над женама, Мионица је послала поруку да насиље није добро, да се против њега треба борити. Мушкарци и жене тако различити, а тако потребни једни другима и подједнако важни за опстанак породице, друштва и света који делимо. Насиље је непријатељ сваком људском бићу. Супротно насиљу над женама, стоји херојски однос према жени, пример какав је у приватном животу дао славни војвода Живојин Мишић.

У вихору ратних времена, највећу снагу војводи даје управо породица. Значај који породица има за њега огледа се у његовом односу, најпре према мајци Анђелији, затим према вољеној жени Лујзи и посебно према деци. Живојин Мишић је у 19.веку знао да је жена много више од мајке и домаћице, она је стуб куће, извор снаге и безусловне подршке за своју породицу. Да би се тај извор снаге одржао, жена се треба поштовати и неговати као цвет, јер породица је срећна када је жена срећна.

У наредних 16 дана и надаље, у корак са програмом Републике Србије, показаћемо да је Мионица део света, да се брине о својим суграђанкама и да ускликује велико ДА благостању у породици.”

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име