Mionica u narandžastim bojama: Obeležen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

0
584

Opština Mionica je juče na posebna način obeležila važan dan koji se obeležava u celom svetu, a to je Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Mesto okupljanja svih Mioničana bio je most na reci Ribnici koji je zasijao je narandžastom  bojom u znak podrškom svim ženama sveta.

Ovom prilikom predsednik opštine g-din Boban Janković izjavio je da su se građani i prijatelji opštine Mionica okupili na mestu gde je naš slavni vojvoda Živojin Mišić preokrenuo tok Prvog svetskog rata i srpski poraz pretvorio u pobedu srpskog naroda.

”Srspske majke, sestre, supruge i ćerke borile su se u ratu rame uz rame sa srpskim junacima, spremale ih, čekale ih i volele, a koji su sa fronta njima pisali ljubavna pisma sa jednom jedinom željom- da se vrate svojim ognjištima, svojim dragama i deci.

Pročitajte i  Sprski Tajland ili Dunavski Maldivi! Srbi odlepili za ovim ostrvom: Izgleda kao pravi egzotični raj

Upravo ta žena, koja i danas živi u svakoj srpskoj porodici zaslužuje da bude poštovana i voljena.

Svima onima kojima je blagostanje u porodici nepoznanica, treba zajednički da ukažemo da je naš jedini izbor, MIR, SLOGA i LjUBAV!

Simbolika mosta na Ribnici, za sve Mioničane ima mnogo šire značenje. Mostovi spajaju ljude, nacije i gradove.

Na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, Mionica je poslala poruku da nasilje nije dobro, da se protiv njega treba boriti. Muškarci i žene tako različiti, a tako potrebni jedni drugima i podjednako važni za opstanak porodice, društva i sveta koji delimo. Nasilje je neprijatelj svakom ljudskom biću. Suprotno nasilju nad ženama, stoji herojski odnos prema ženi, primer kakav je u privatnom životu dao slavni vojvoda Živojin Mišić.

Pročitajte i  Kamile sa Balkana! Zvuči neverovatno: Živele su na području Srbije, a kralj Milutin celo krdo poklonio jednom manastiru

U vihoru ratnih vremena, najveću snagu vojvodi daje upravo porodica. Značaj koji porodica ima za njega ogleda se u njegovom odnosu, najpre prema majci Anđeliji, zatim prema voljenoj ženi Lujzi i posebno prema deci. Živojin Mišić je u 19.veku znao da je žena mnogo više od majke i domaćice, ona je stub kuće, izvor snage i bezuslovne podrške za svoju porodicu. Da bi se taj izvor snage održao, žena se treba poštovati i negovati kao cvet, jer porodica je srećna kada je žena srećna.

Pročitajte i  Etno selo "Azbuka": Savršeno mesto da odmorite dušu i telo

U narednih 16 dana i nadalje, u korak sa programom Republike Srbije, pokazaćemo da je Mionica deo sveta, da se brine o svojim sugrađankama i da usklikuje veliko DA blagostanju u porodici.”

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime