Мионица: У току су радови на изградњи Куће Колубарске битке

0
573

У Мионици је прекјучe почела градња Куће Колубарске битке, мултифункционалног пројекта који ће у 5Д формату приказати победу српске војске у Првом светском рату, под командом војводе Живојина Мишића. Радови се финансирају уз подршку Министарства културе Србије, које је одобрило 13 милиона динара за прву фазу радова. У наредних 60 календарских дана биће завршени радови на адаптацији и доградњи након чега ће Слободан Јевтић Пулика, наш познати сликар који живи и ради у Француској, осликати мурал  по угледу на Бородинску битку, импозантних димензија 33×8 метара. Радове на изградњи Куће Колубрске битке обишао је председник општине Мионица Бобан Јанковић.

-Започели смо реализацију једног од најзначајних пројеката за општину из области културе. Никада нећемо заборавити шта су српски војници у Колубарској бици учинили за своју земљу и ово је прилика да им се одужимо. Радимо плански. Најпре смо реконструисали Кулутрни центар, а сада су се створили услови да уз подршку државе изградимо и Кућу Колубарске битке. Општина Мионица и држава Србија понашају се одговорно према свом историјском наслеђу – рекао је Јанковић.

Цео пројекат обухвата импозантну мултифункционалну поставку која ће посетиоцима омогућити да се упознају с чињеницама и детаљима о људима и догађајима који су оставили неизбрисив траг у историји Србије и света. Овим пројектом биће заокружен процес реконструкције и адаптације Културног центра Мионица започет 2016. године када је отворена комплетно реновирана биоскопска сала, а након тога дограђене и помоћне просторије.

-Кућа Колубарске битке и  родна кућа Живојина Мишића заокружиће једну историјску и културну целину, а Мионицу добро позиционирати на туристичкој мапи. Центар вароши ускоро ће красити једна импресивна грађевина која ће нас вечно подсећати на наше славне историјске претке, а учиниће да  њихове заслуге заувек отргнемо од заборава. Радимо на развоју културе и едукацији наше заједнице. Организују се културна дешавања у реконструисаном Културном центру, опремљена је библиотека. Ускоро нас и очекује и постављање споменика Милану Ракићу-закључио је Јанковић.

У другој и трећој фази радова, током 2022. године биће изграђене верне реплике ровова, осматрачница, оруђа и оружја који су коришћени у Колубарској бици, и инсталирана опрема која ће омогућити приказивање докумената, фотографија и видео формата и производити звучне и визуелне ефекти који ће дочаравати услове на бојишту.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име