Овако се чува и негује природа: Мионичани заједничким снагама очистили реку Рибницу

0
845

Протеклог викенда у Мионици је организована велика акција чишћења једне од најлепших река која тече кроз ову варош.

Река Рибница,  која је уједно и украс целог мионичког краја је због људског факотра била преплављена најразличитијим отпадима.

Општина Мионица се прикључила великој Блицовој еколошкој акцији „Очистимо реке и језера Србије од ђубрета“ и уз добру организацију са својим грађанима успела да поврати сјај ове прелепе реке.

Велики број житеља овог места се одазвао позиву да се заједничким и удруженим снагама очисти Рибница. Тог дана су на терену били највреднији најмлађи волонтери Црвеног крста Мионица. То су основци мионичких школа, који су прве дане свог летњег распуста посветили овој важној еколошкој акцији.

Без обзира на високу температуру ваздуха, Мионичани су дали све од себе да очисте неколико дивљих депонија које су као печурке израсле на обалама Рибнице.  Очишћен је део који иде од пијаце и аутобуске станице у самој вароши, неколико километара узводно уз реку. Колона вредних волонтера је ишла и чистила обалу Рибнице све до села Паштрић.

Мионичани су свим снагама покушавали да својој реци врате стари сјај. Уклоњене су велике количине најразличитијег смећа, од папира, картона, пластичне амбалаже, па све до делова беле технике и санитарије.

– Почастовани смо што смо могли да се одазовемо овој акцији “Блица” и да будемо први у њој. Мионица лежи на три реке, Рибници, Топлици и Лепеници, и важно је да ове водотокове сачувамо због будућих генерација. Наш водовод своја изворишта има у природи и ову воду користи за водоснабдевање. Што више будемо чували наше реке, имаћемо квалитетније водоснабдевање, а уклањањем вештачких брана у водотоковима које су створене управо оваквим депонијама уклонићемо сваки ризик од поплава – изјавио је председник Општине Мионица Бобан Јанковић, додајући да овакве еколошке акције мењају свест људи, с обзиром на то да ђубре на обале долази као последица људског немара.

– Због тога сам посебно поносан да су се у акцију укључили наши малишани, јер ако су од детињства свесни на који начин треба сачувати окружење у којем живе, не морамо да бринемо за будућност – закључио је Јанковић, најављујући да ће локална самоуправа у наредном периоду спровести пројекат уређења и регулације корита Рибнице до Споменика природе у Паштрићу, обележавањем шеталишта и места за излете.

У еколошкој акцију “Очистимо реке и језера Србије од ђубрета” укључило се 15 локалних самоуправа, и оно што је веома важно што су општине препознале важност тога да водотокови буду очишћени јер се на тај начин обезбеђује несметано водоснабдевање и смањење ризика од елементарних непогода.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име