Mionica nije samo poznata po prelepim prirodnim pejzažima, lekovitoj banji, kulturno-istorijskim objektima, najboljoj šljivovici, već i po najukusnijoj gibanici.
Domaćice iz mioničkog kraja su podelile sa vama tradicionalni recept po kome se sprema ova slana poslastica u ovom kraju.
Potrebni sastojci za mioničku gibanicu:
- 1kg brašna
- mast
- 400g sira
- 400g kajmaka
- 8 jaja
- mleko
Način pripreme:
- Zamesite smesu od brašna i slane vode i dodajte malo masti.
- Od smese izdvojitie 24 jufkice i razvucite ih oklagijom, a nakon toga ih premažate mašću i po dve ispecite.
- Pripremite fil od sira, kajmaka i žumanaca. Napravite čvrst šne od belanaca i pomešajte ga sa predhodnom smesom. Dodajte malo masti i mleka.
- Tepsiju premažite mašću, a zatim poređajte pečene kore koje ste prethodno natopili nadevom.
- Pripremljenu gibanicu izbušite viljuškom i stavite da se peče u rerni na 180 stepeni.
Bidite sigurni da će ovo biti najukusnija gibanica koju ste spremali. Ako ne volite da kuvate, dođite kod nas, mi ćemo to na najbolji način uraditi za vas.