Мионички крај познат је по својим пашњацима, узгоју стоке и квалитетном млеку.
Будимир Качаревић некада је радио као алатничар. Када је пропала фирма у којој је био запослен, решио је да подигне кредит и изгради млекару. Мионичка млекара определила се за производњу сира и кајмака по традиционалном рецепту и то јој доноси сигуран профит. Свакога дана откупе око три и по тоне млека од 60 сточара из мионичких села, који сви имају високо млечне краве. Дневно се произведе 500 килограма сира и 150 килограма кајмака.
-На традиционалан начин, као што су некада радиле наше баке и мајке, ми сада у овој млекари правимо неколико врста сирева и кајмака. Од прекуваног млека које одлежи у специјалној комори, одвајамо млад кајмак. Од њега касније правимо и одређене количине зрелог кајмака. Од млека од којег је одвојен кајмак производимо сир. Најпре млади, у кришкама или ситно сецкани а потом и зрели сир, са или без паприка, објашњава Ана Прокић, једна од 14 запослених.
Од када је млекара „Качаревић“ отпочела продају домаћег сира и кајмака, српски специјалитети мионичког краја, уместо на пијацама, све чешће се купују у трговинама. Повећана је понуда, постигнут квалитет али и хигијенска исправност.
Само у првој години тражили су тржиште за своје производе, после тога није било проблема. Мионички сир и кајмак добро се продају у Београду, Ваљеву, Лозници, Крагујевцу, Пожаревцу, Панчеву, Краљеву, Великој Плани, Новој Пазови.
Поред сира и кајмака, домаћем трговинском ланцу испоручују и неутралну или ферментирану сурутку.
– Определили смо се да радимо што велики системи не могу. Домаћи сир и кајмак произведен на традиционалан начин али у савременим условима, строго онако како је прописано законом. Наш циљ је да повећамо производњу, подигнемо стандарде али да останемо само при асортиману сира и кајмака, наглашава Будимир Качаревић, власник млекаре.
Из општине Мионица обећавају да ће подстаћи проширење капацитета млекаре јер ће се тиме створити могућност за запошљавање још једног броја Мионичана.
извор: лагранде