Tužna sudbina Mire Banjac: “Jednog dana sam otišla u hotel Metropol, naručila kafu, sela da napišem pismo i htela da se bacim dole”

0
3083

Najveća među zvezdama jugoslovenskog filma, televizijska, pozorišna i filmska legenda Mirjana Mira Banjac i dan danas jednako uživa u svom poslu.

Život je nije mazio, ali Mira, nikada nije odustajala. Koračala je kroz život uzdignute glave.

O svom detinjstvu i odrastanju ispričala je ovako:

“Ja, u stvari, uopšte i nisam bila dete. Bila sam, eto, neko biće. Odrasla sam u toku strašnog rata i užasa. Drugo, živela sam kod babe. Moj otac je bio Amerikanac. Doveli su ga ovde kad je imao dvadeset i neku godinu. Nije ni znao srpski, oženili su ga mojom majkom koja je bila lepa devojka”, rekla je u jednom intervjuu Mira Banjac.

Njeni roditelji živeli su svega četiri godine zajedno, a onda se otac vratio za Ameriku, s obećanjem da će poslati njenoj majci papire za nju i malu Miru. Želeo je da i one dođu. Obećanje je ispunio, ali se desilo nešto što će dugo pamtiti.

Pročitajte i  Zaboravljeni heroj Drugog svetskog rata: Od ustaša OTEO voz pun Srba, a onda je krenula FILMSKA potera

“Moji ujaci nisu dali. I tako, mi ne odosmo. Onda je majka otišla u Beograd, gde se zaposlila. Primače se rat, zatvoriše se granice između Srbije i Hrvatske, ona osta u Beogradu, ja u Erdeviku, gde sam i rođena, kod babe i tetke po ocu, koja je takođe došla iz Amerike i slabo govorila srpski. Te dve žene su se strahovito svađale, a ja sam živela u tome i u čežnji za majkom. Zbog njih dve, bake i tetke, nikada nisam naučila engleski”, ispričala je Mira Banjac.

Pročitajte i  Bele bajadere sa kokosom: Nezaobilazni sitni kolač koji svi ODMAH POJEDU!

Kada je diplomirala, odmah se udala i to za svoju prvu veliku ljubav, Andreju Jovanovića. Upoznali su se na studijama glume u Novom Sadu. Mira je već u 24. postala majka, rodila je sina Branislava Branu. Pošto je rano ostala sama, nije imala puno vremena da se posveti sinu i privatni život trpeo je na uštrb karijere.

Mira Banjac je u jednom kriznom momentu razmišljala da sebi oduzme život. Nije imala para, a dugovala je dosta novca.

“Jaukala sam beogradskim ulicama, bila sam na ivici da se ubijem. Morala sam da pozajmljujem novac. Prvo sam naišla na zelenaše, koji su uzimali po tri puta više i to je bio rašomon. Jednog dana sam otišla u hotel ‘Metropol’, naručila kafu, sela da napišem pismo i htela da se bacim dole”, rekla je Mira Banjac.

Pročitajte i  Bolje da ne slavite slavu, nego da slavite u kafani! Sveštenik uputio oštru poruku TO NE PRILIČI PRAVOSLAVNOJ VERI!

“U jednom trenutku pozvao me je Stipe Delić. Kaže hoće da radim veliku glavnu ulogu. Bila je to čuvena Marija, iz logora, zbog koje su me šišali do glave. Ugovor je bio milionski. Potpišem i vratim sve dugove. To je bio moj mrak, ali i procišcenje. Pola dinara više u životu nisam pozajmila! Da umirem – ne bih”, rekla je Mira Banjac u jednom intervjuu.

Izvor: Kurir

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime