Мираз: Обавеза или срамота за жене? Како се некада у Србији гледало на овај обичај?

0
3603

Мираз који је некада подразумевао обавезну „спрему“ младе, већ деценијама је изгубио сваки смисао. Данас би се мушкарци и жене наше земље углавном насмејали на ову тему. Штавише, већином је чак и омражена будући да алудира на плаћање од стране жена да би дошло до склапања брака.

Некада, у патријархалном систему, млада је од читавог наследства из родитељске куће имала право само на мираз. Оно што је уносила у брак представљало је део имовине родитеља, а на остатак су имали право само мушки потомци. Ово је уједно значило и својеврсно одрицање од наследства у корист браће. У случајевима када мушких потомака није било ћерке су наслеђивале укупан иметак родитеља и самим тим имале већи мираз. У случају развода, што се дешавало изузетно ретко, млада је имала право на повраћај онога што је унела у брак.

Прочитајте и: Кифлице са сиром и кобасицама: Буде апетит и на поглед!

У мираз су могле да спадају и ствари за кућу какве су постељина, пешкири, шустикле и слично
У мираз су могле да спадају и ствари за кућу какве су постељина, пешкири, шустикле и слично

У мираз је могло да спада апсолутно све. Најчешће је био у питању новац, земља или кућа, али и све друге ситније драгоцености. Најчешће су спремане у посебне декоративне шкриње које су се некада годинама унапред припремале и пуниле. Ту је могла да спада и лична спрема младе, па и постељина, намештај и слично. Није био редак случај и да се вредност будуће супруге мерила рентом. Уколико би девојка имала кућу са становима за издавање, имала би уместо стандардне плате, месечни приход.

Прочитајте и: Списак послова које деца више никад не смеју обављати у Србији, чак ни као помоћ родитељима

У мањим местима је обично унапред била позната вредност мираза девојака доспелих за удају. Не да се овакви подаци нису чували као тајна, већ није био редак случај да се девојке хвале, како би добиле боље понуде. Оне са мањим миразом или сасвим без њега, имале су неупоредиво мање шансе за брак.

Мираз је припреман и годинама унапред, да би доспео на време, за удају
Мираз је припреман и годинама унапред, да би доспео на време, за удају

Прочитајте и: “Кићење невесте” Паје Јовановића: Величанствена слика пуна емоција и тајни

Чињеница је да се некада подразумевало да жена не улази „празних руку“ у брачну заједницу, али се исто тако углавном дешавало да супруга не ради. Најчешће су припаднице лепшег пола остајале код куће, бринуле о домаћинству и одгајале децу, без личних прихода. За то време, на мужу је било да такав живот обезбеди. Односно, у недостатку мираза, супруг је својим, једним, запослењем морао да обезбеди средства за живот и себи и свим осталим члановима породице. У том смислу, без средстава са женске стране сав терет носио би мушки члан породице. Наравно, у оваквим ситуацијама, мираз је био непроцењив.

Прочитајте и: Права српска блага: Предивни манастири, Манасија и Жича, сведоци су бурне српске историје

Данашње жене би се углавном згрозиле схватањем да треба да плате за своју удају. Ову појаву већином доживљавају као увреду за женски род, док су се мушкарци одавно помирили са чињеницом да на овако нешто више не могу да рачунају. Сада, деца већином наслеђују родитеље после њихове смрти и породично имање пре тога нема много везе са удајом. Ипак, по мањим местима, а нарочито по селима, овај обичај никада није напуштен. Унапред се припрема, рачуна и планира, да би девојка за удају донела свом супругу „богате дарове“.

Извор: Опанак

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име