MISTERIJA KULTNOG SRPSKOG FILMA: Baba u crnom iz Ko to tamo peva gotovo da je ostala neprimećena kod gledalaca, a još više ćete biti šokirani kada čujete koji je smisao njene uloge

0
715

Remek-delo Slobodana Šijana iz 1980, film “Ko to tamo peva”, većina onih starijih od trideset pogledala je u proseku barem deset puta.

ko to tamo peva

Znamo da je biser crnog talasa jugoslovenskog filma, znamo da je pobrao domaće i međunarodne nagrade, znamo za genijalne rečenice Pavla Vujisića i Danila Stojkovića, znamo za „Vozi Miško!“, „Zvaću decu!“ i „I tata bi sine“…

Međutim, malo ko je u zadnjem delu autobusa zapazio „babu u crnom“…

Postarija gospođa koja sve vreme sedi u dnu autobusa, u vremenu interneta postala je pravi fenomen ovdašnje pop-kulture. S njom niko ne razgovara, na njoj se kamera ne zadržava, a ona samo ćuti, gleda u prazno ili kroz prozor, ne pokazuje emocije, nimalo ne sudeluje u radnji filma osim što postoji.

Pročitajte i  Doktorka Danica Grujičić upozorava: Ovo je najvažnije u doba epidemije

ko to tamo peva

Najluđa glasina kaže da je baba bila tu kako bi umirivala svinje koje je uznemiravalo neprestano tandrkanje tokom Miškove vožnje.

Reditelj Slobodan Šijan navodno je izjavio da baba predstavlja smrt i tragične ratne događaje koji slede, što je i većini gledalaca koji su svesni babe u filmu najlogičnija pretpostavka.

Ali ko je zapravo baba koje čak nema ni na odjavnoj špici?

Kako saznajemo u pitanju je Đenadija Rogić, rođena davne 1896. godine, a preminula je 1991. godine. Bila je srpska filmska glumica i statista.

Pročitajte i  Neka vaša bašta bude kao iz snova: Cveće koje morate da zasadite ovog proleća

Bavila se stočarstvom i odigrala je nekoliko uloga u poznatim filmovima. Ipak, najpoznatija uloga joj je u filmu “Ko to tamo peva”, a pojavljivala se i u “Sabirnom centru”, “Kamionidžijama”, “Sekuli i njegovim ženama”.

Đenadijin otac bio je mlinar, a majka je obavljala seoske poslove. Još u 12. godini je počela da se bavi stočarstvom i poljskim radovima. Udala se 1916. godine za kovača Dražu Vukovića.

Pročitajte i  Grof Drakula bio je veliki darodavac za Srbiju: Vojvoda Vlad Cepeš spasio je OVAJ ZNAČAJAN srpski manastir i pokazao svoju svetlu stranu ličnosti

Imala je dva sina i tri ćerke, a nadživela je oba sina.

Nakon filma “Ko to tamo peva”, Đenadija je za Beogradski glasnik izjavila:

– Nisam znala da će moja uloga ostati ovako zapažena, svi mi prilaze i prepoznaju me. Eto koliko mi je godina, a postadoh popularna. Žao mi je što nisu emitovane scene gde sam pričala i svađala se sa Taškom Načićem. Taj deo je izbačen iz konačne verzije, a verujem da bi to bilo zanimljivo publici.

ko to tamo peva

(Espreso.rs/Ravnododna)

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime