MISTERIJA UKIDANJA TRAMVAJSKE LINIJE br. 1: zašto Beograd više nema svog “keca” među tramvajima?

0
1803

Tramvajske linije Beograda počele su da saobraćaju još davne 1894. godine. U Beogradu trenutno saobraća čak jedanaest tramvajskih linija. Ali, tramvaja br. 1 više nema.

O tramvajskoj liniji br. 1 postoji interesantna priča.

14. oktobra 1894. godine u Beogradu, na liniji Kalemegdan – Slavija, pušten je u saobraćaj prvi tramvaj na konjsku vuču. Novoustanovljena linija nosila je simbolično broj 1. Tada su, u čitavom svetu, tramvaje imali samo Njujork, Pariz, London, Berlin i među njima Beograd. Prvi tramvaj bio je senzacija ravna čudu, u tadašnjoj Srbiji.

Pročitajte i  Za srpskom glumicom muškarci su ludeli! Bila je seks-simbol 90-ih, a sada se povukla iz javnosti i POSVETILA MANASTIRU

images (2)
A onda je 1947. godine na ulice Beograda stiglo je „novo svetsko čudo“ – trolejbus.

Upravo je prvi prestonički trojelbus „ukrao“ trasu i broj tramvaju 1. Tako je „jedinica“ nastavila svoj život kao trolejbuska linija. Nakon što je uvedena trasa od Kalemegdana do Lekinog brda – „jedanaestica“, linija 1 je nestala. Tako do 1978. godine, kada se na beogradske ulice ponovo vratio tramvaj 1.

Pročitajte i  Tužna sudbina najškolovanije srpske domaćice: "Patin kuvar" i danas čuvaju mnoge kuće ne znajući kakvo blago poseduju

csdcsd
Gde je popularna “jedinica” vozila?

Ovog perioda će se setiti stariji sugrađani – „jedinica“ je saobraćala od Kalemegdana do Rakovice (a kasnije i do Kneževca) i to linijom: Kalemegdan (Beko) – Pristanište – Ž. Stanica – pa dalje trasom trojke do Rakovice.

med_gallery_501_1136_166890
Sada već mitska linija 1, definitivno je ukinuta 1985. godine, jer su nadležni procenili da na njoj nema dovoljno putnika, što je verovatno bila posledica njenog delimičnog preklapanja sa linijom 3. Od tada pa do danas, „jedinica“ postoji samo u sećanjima i pričama starijih sugrađana koji još pamte vremena kada je kloparala beogradskim ulicama.

Pročitajte i  Medved jurio čuvenog glumca na Staroj planini: Spasila ga srpska policija, a Ber Grils im se JAVNO ZAHVALIO

Delimični preuzeto sa: Telegraf.rs/Dnevno.rs

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime