MISTERIOZNI SIMBOLI NA STENAMA ISPOD TARE: Vekovima se nisu sprali, a ko ih dešifruje otvoriće i…

0
1063

Misteriozni simboli na stenama ispod Tare vekovima čekaju da ih neko dešifruje!

Rečica Perućac čuva drevno predanje koje počinje sa druge strane Tare, u selu Žljeb, ispod jedne stene na kojoj vekovima stoje upisani simboli i znaci koje još uvek niko nije pročitao.

misteriozni simboli na stenama ispod tare

Ova reka nastaje u podnožju Tare, vodopadom se stropoštava u Drinu, ima svoje vodenice, a imala je i prvu hidrocentralu u Perućcu, strugare i ribnjake.

Kraj Višegrada, pod jednim od visova Tare, još živi predanje o reci Perućac.

Prema predanju, Perućac je izvirao pod natpisom, a zatvorila ga je Prokleta Jerina. Potom je izbacila vodu tačno po dijagonali, gde teče Perućac u Bajinoj Bašti. A kada je izvor zatrpan, na stenu su upisani simboli i to bojom koja odoleva vekovima.

Pročitajte i  Budi human kao što je bila Srbija 1885: Ovakav natpis stajao u je u Ženevi u čast našem narodu zbog U ISTORIJI NEZAPAMĆENOG čina tokom ratovanja

misteriozni simboli na stenama ispod tare

“Oduvek od kada smo mi ovde, ovde smo se rodili i mi, i naši roditelji, i naši dedovi i pradedovi, to stoji. Samo smo čuli da ko bi znao te simbole pročitati, znao bi i Perućac otvoriti, da ponovo krene voda. Priča se da je neki arheolog Kraljevine Jugoslavije pred sam Drugi svetski rat prošao tuda i istraživao, ali ga je rat omeo u planovima da odgonetne to što je upisano u stene”, pričaju meštani.

Slični su simboli i u kanjonu Brusnice na Tari, istovetni su i toponimi, tu su i nekropole, a sve budi maštu i čeka odgovore. Postoji tu još skrivenih lokaliteta sa nekim porukama iz prošlosti koje stručnjaci tek treba da nam protumače.

Pročitajte i  Dame u visokim potpeticama na Novosadskom sajmu: Održana tradicionalna konferencija “Biznis na štiklama”

Već svrstavana u najvrednije i najbogatije ekosisteme Evrope, Tara je i čudesna riznica kulturno-istorijskog nasleđa. Na njoj su sačuvane ne samo Pančićeva omorika, živi fosil svetske flore, već i poruke njenih drevnih stanovnika.

(RTS)

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime