Мит о орлу који стар је скоро исто онолико колико и постоји ова моћна птица. Преносио се увек с колена на колено како би симболично објаснило сазревање човека.

У то време човек је живео у много већем сагласју са природом, а одрастање, живот и смрт могао је тада да објасни само митовима и легендама.

Балд Еагле спреадинг wингс

Према овом миту орао, та моћна птица живи готово колико и човек али само ако прође пут болног умирања и поновног рађања. Није много другачије ни са човеком. Негде у четрдесетима, ако не и пре, и орао и човек одлучују којим ће путем кенути, ка прераној смрти или дугом животу какав им је Бог наменио.

Орао има најдужи животни век међу птицама. Може да доживи и 70 година. Међутим, како би доживио ту старост, орао мора да донесе тешку одлуку.

Када напуни четрдесету његове дуге и еластичне канџе не могу више да лове плен који му служи за храну. Његов дуг и оштар кљун постаје савијен. Његова стара и тешка крила, због збијених пера, запињу за груди, што му онемогућава лет.

Тада орлу преостају само двије опције – или да умре или да прође кроз болан процес промена који траје 150 дана.

Тај процес од орла захтева да одлети на врх планине и седне у гнездо. Ту орао кљуца својим кљуном о камен све док кљун не отпадне. Након што кљун отпадне, орао чека да нови кљун нарасте након чега новим кљуном искљуца старе канџе. Кад нарасту нове канџе, орао почиње да кљуца своја отежала стара пера.

орао бад асс

И тако након пет месеци, орао полеће у лет поновног рађања и живи још 30 година.

Мит о орлу говори о променама које се дешавају код скоро сваког од нас у одређеној животној доби.

Много пута, како бисмо преживели морамо да започнемо процес промена. Требало би да се решимо неких сећања, штетних навика, лоше околине… Једино ослобођени од бремена прошлости и оснажени вером у боље можемо искористити садашњост.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име