Mitske životinje postale su jeftine mete: Vuk, mitski predak Srba, više nije bezbedan ni u zaštićenim područjima Srbije

1
984

Beogradski glas (Beta) – Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i WWF Adria (Svetska organizacija za zaštitu prirode) izrazile su revolt zbog najavljene hajke na vukove koja treba da se održi 16. februara na prostoru zaštićenog područja Nacionalni park „Đerdap“ i apeluju na nadležne da spreče taj lov.

Oni su pozivali javnost da im se pridruži i „kaže ne najavljenom ubijanju vukova“, a od nadležnih traže odgovore na pitanja – „ako vukovi nisu bezbedni u zaštićenim područjima, gde će biti i kome smetaju vukovi u šumskim vrletima Đerdapa“.

Zašto je Srbin vuk: Kult vuka u srpskom narodu

U saopštenju se navodi da je pre pet godina uprava Nacionalnog parka „Đerdap“ planirala da ubije oko 100 evropskih jelena, a razlog je bila navodna prenaseljenost.

Iz Društva upozoravaju da je nemoguće da na istom području postoji prenaseljenost plena i predatora, pa se postavlja pitanje potrebe da se vukovi ubijaju.

„Sam naziv najavljene manifestacije ‘Susret sa vukom’ izrazito je ciničan. Umesto da nacionalni park prisustvo vukova iskoristi na najbolji mogući način, promovišući divlju i očuvanu prirodu, oni te mitske životinje predstavljaju kao jeftine mete“, kazao je Milan Ružić iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

On je istakao da vukovi imaju neprocenjivo veliki ekološki, sanitarni, kulturološki i duhovni značaj u celom svetu, a posebno kod naroda na Balkanu i dodao da „neopravdano ubijanje vukova ne može i ne sme da bude turizam“.

Udruženja napominju da Srbija nema izrađen plan upravljanja populacijama vuka i njegov izlov se planira na neodgovarajućim i nepouzdanim podacima.

Ukazuje se da je Srbija, kao potpisnica najznačajnijih međunarodnih konvencija iz oblasti zaštite biološke raznovrsnosti (Konvencija o biološkoj raznovrsnosti, Konvencija o zaštiti evropskih divljih vrsta i staništa, Konvencija o međunarodnom prometu ugroženih divljih vrsta), u obavezi da izrađuje ovakve planove i da lov i druge oblike korišćenja divljih vrsta zasniva na pouzdanim i tačnim podacima i da osigura dugoročno očuvanje populacija tih vrsta.

Iz Društva navode da je to dodatni razlog da se lovci i nadležne institucije suzdrže od bilo kakve promocije lova na vukove, a pogotovo lova kao turističke atrakcije.

„Važeći zakonski okvir u Srbiji omogućava lov i seču šume u najvrednijim prirodnim područjima, nacionalnim parkovima. Retke su zemlje koje imaju tako neodgovoran odnos prema svom prirodnom nasleđu“, rekao je direktor WWF Adria Deni Porej.

Prema njegovim rečima, organizovanje ovakvih manifestacija u potpunoj suprotnosti sa savremenim konceptom zaštićenih područja.

Zbog toga je pozvao organizatore i nadležne institucije da odustanu od ovakvih manifestacija i bave se onim što im je primarni cilj definisan Zakonom o nacionalnim parkovima: očuvanje i unapređenje vrednosti biodiverziteta, geodiverziteta, kao i kulturno-istorijskih vrednosti.

Vodeći stručnjaci procenjuju da Srbiju naseljava oko 800 jedinki vukova, dok svake godine u hajkama i na mrciništima bude ubijeno njih oko stotinu.

Iskustva naučnika iz mnogih država Evrope i Severne Amerike pokazala su da se ubijanjem vukova ne rešavaju problemi poput sukoba stočara, zaključuje se u saopštenju.

Inicijalizacija u toku...

1 KOMENTAR

  1. „Susret sa vukom“ je manifestacija u organizaciji LU „Kuna“ i TO Golubac, uz podršku JP „Nacionalni park Đerdap“. Navedena manifestacija se organizuje u skladu sa Zakonom o divljači i lovstvu („Sl.glasnik RS“, broj 18/10 i 95/18) i Pravilnikom o proglašavanju lovostajem zaštićenih vrsta divljači („Sl.glasnik RS“, broj 9/12, 31/13, 55/15, 67/15 i 75/16). Za 16 godina trajanja manifestacije nije odstreljena ni jedna jedinka vuka, te se iz tog razloga ne može pričati o „pokolju“. Cilj ove manifestacije je doprinos lokalnoj zajednici jer se tog dana u Dobri okupi veliki broj ljudi čiji je prevashodna namera druženje, a ne lov.
    Vuk je u Istočnoj Srbiji lovostajem zaštićena vrsta čija je populacija u stalnom porastu, što se može videti i kroz povećan broj šteta na domaćim životinjama i gajenim vrstama divljači. Na osnovu Zakona o nacionalnim parkovima („Sl.glasnik RS“, broj 84/15) Nacionalni park Đerdap je korisnik otvorenog Lovišta „Đerdap“ , površine preko 63000 ha i dužine od 100 km, na koje ima uticaj populacija vuka iz Republike Rumunije, kao i iz ostalih lovišta u okruženju.
    Lovna osnova Lovišta „Đerdap“, na koju se pojedini mediji pozivaju, stavljena je van snage dolaskom novog rukovodstva JP „Nacionalni park Đerdap“. Urađena je revizija navedenog planskog dokumenta kojom je prikazano realno stanje iz lovišta. Prema tom planskom dokumentu populacija vuka je u prenamnoženju, a uprkos tome odstrel je 20% od planiranog. Zaposleni u JP „Nacionalni park Đerdap“ iznose hranu za vuka na određenim mestima, ne zbog lova, već zbog brige o populaciji, a time se smanjuju štete na domaćim životinjama i gajenim vrstama divljači. Održivo korišćenje resursa je prioritet zaposlenih u JP „Nacionalni park Đerdap“, uz poštovanje svih zakonskih propisa.

    Uprava JP „Nacionalni park Đerdap“

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime