MOBA I RUČNO BRANJE KUKURUZA: Da li je ovo običaj koji polako izumire?

0
1967

Verovatno je mnogo vas već upoznato sa ovim terminima, i da je dosta vas “okusilo” lepote mobe i ručnog branja kukuruza kao i unošenja u čardak. Ko nije evo kratkog objašnjenja:

Moba- davnjašnji narodni običaj udruživanja rada i najčešći vid međusobnog pomaganja na selu (makar je nekada to bio) ručno branje- pa lepo, ustane se rano ujutro i svako dobije svoj red i bere kukuruze, zlatne kao dukat koje baca na gomile, koje se posle kupe i transportuju do čardaka. Ako nikada niste učestvovali u mobi branja kukuruza i ubacivanja u čardak  savetujem vam da se što pre upustite u ovu nezaboravnu avanturu jer sada je idealno vreme. IMG_4287

Jesen rana je tu, većina kukuruza je zrela i magija može da počne.

Za sve one koji će sada da kažu: “Pa ja živim u stanu” i tome slične izgovore, verovatno imate nekog rođaka na selu ili prijatelja koji će Vam pružiti mogućnost da osetite pravi duh sela i seoskog rada, druženja i šale, pa i pesme, ako se zadesi da ostanete do kasno.

images

Jeste priznajem da je malo naporno,  znaju da zabole ledja zbog nezgodnih položaja na koje ćete biti osudjeni, ali sve se to preživi, kada ste okruženi veselim ljudima punim priče i doživljaja.

Tu je i seoska idila i miris zrelih kukuruza. Takodje, ako domaćin ima dosta  kukuruza, bićete verovatno i svedoci  najlepšeg zalaska Sunca ikada vidjenog. Sada na selu vlada idealno vreme, vazduh je svež i čist, pun neke  pozitivne energija koja će i vas da obuzme.

Zato vam savetujem da se što pre raspitate kod bliže i dalje familije  ili prijatelja da li je nekome potrebna pomoć, ako ni zbog čega drugog uradite to zbog sebe, jer na ovo može da se gleda kao na jednu vrstu volonterskog rada, tako da činite dobro i sebi i drugima, a pomažete i očuvanje srpske tradicije, da se ne zaboravi ovako lep vid druženja sa ljudima kojima ujedno činite veliku uslugu.

Seosko-veselje40-x-50-cm

Verujte mi, bićete  bogato nagradjeni ukusnom hranom i pićem. Na osnovu moga iskustva, ja sam uvek jela dobar sremački kule i kobasicu, i pila sveže ispečenu šljivovicu koja vas zagreje taman onoliko koliko treba, a kao desert tu su bile krofe. Ako ste pravi srećnik, ukusna večera se jako često može pretvoriti u pravo narodno slavlje! Doživela, preživela i sjajno se provela.

Neću više da vam pričam kako sam prava srećnica što sam bila učesnik raznih moba (ali ova za kukuruz mi je jedna od omiljenih, a i za svinjokolje, ali o njima ćemo za koji mesec ) već ću vas pustiti  da lično osetite ovaj vid zadovoljstva.

moba

Jeste, bićete umorni, boleće vas malko leđa, ali više od toga bićete srećni i zadovoljni jer ste uradili vrlo lepu stvar za sebe i za nekog drugog. Kada legnete u krevet, bićete zadovoljni, zdravo siti i nasmejani, a u glavi će vam verovatno odzvanajti neke od narodnih pesama koje ste do skora pevali.

Autor: M. Ilić

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име