Поучна прича о молитви: Kако нас молитва прочишћава а да тога нисмо ни свесни

0
3902
izvor: flickr

Био једном један младић, који је данима, недељама и месецима учио молитве. Али се у његовој глави није ништа задржавало.

Све је отицало попут воде, ништа битно није остајало. Потпуно разочаран, решио је да престане да се моли. У то чу за једног старца, великог молитвеника који се подвизавао у пустињи.

– Но, добро – помисли младић – посетићу мудраца и покушаћу последњи пут да нађем одговор на питање како се треба молити. Kренуо је на пут, пронашао мудраца и упитао га: – Велики учитељу! Да ли би хтео да ме научиш правој молитви, да осетим корист од тога?

Pročitajte i  Килограми се сами топе! Купус чорба по рецепту др Ненадића доводи до ВИТКЕ ЛИНИЈЕ У РЕКОРДНОМ РОКУ

Старац – подвижник одговори: – Видиш ли оно прљаво сито тамо? – Да! – одговори младић. – Узми га и из реке донеси воде у њему.

Младић је узео сито, отишао сто метара до реке и заграбио ситом воду. Чим је сито извукао, сва вода је исцурела. Вратио се Старцу са празним ситом. Kад га је угледао, старац му је рекао да опет иде на реку и захвати воде. Тако је младић ишао неколико пута. На крају му је досадило, па је упитао Старца:

Pročitajte i  О искушењима и увредама: Ако наиђу ствари које те жалостe и љуте, обрати се Богу

– Зашто ме мучиш да радим бесмислени посао, кад вода у ситу не може да се носи?
Старац му је одговорио: – Сине мој, исто је са молитвом. Ти заиста ниси донео ни једну кап воде, али је сито, које је било прљаво, сада чисто. Теби се само чини да од молитве немаш користи и да у теби ништа не остаје. Молитва те прочишћава, иако ти то не осећаш, исто као што вода чисти ово сито.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име