Molitva uz pomoć brojanice: Pomolite se na bilo kojem mestu u bilo koje vreme

1
7364

Molitva pomoću brojanica, koju su posebno negovali pravoslavni monasi, spada u  jedan je od najstarijih načina molitve. Postoje velike i male brojanice. Male brojanice se obično sastoje iz 33 čvorića, a veće brojanice od po 50, 100 ili 300 čvorića.

Prema jednom starom predanju, bio je jedan monah koji je želeo da načini vunenu brojanicu da bi odbrojavao svoje molitve, ali đavo mu je stalno razvezivao čvoriće koje bi ispleo. jednom mu se javio anđeo i naučio ga da plete čvorić koji se sastoji od sedam upletenih krstova. To je jedan od najkomplikovanijih čvorova na svetu. Ovakvu brojanicu đavo nije mogao da rasplete.

Pročitajte i  Njihovi, a naši: Srbi koje druge zemlje smatraju svojim velikanima

Brojanica se drži u levoj ruci lagano između palca i kažiprsta. Osenimo se znakom časnog krsta desnom rukom i tiho počnemo odbrojavajući svaku pojedinu molitvu jednim čvorićem.

Najčešća molitva kojom se molimo pomoću brojanice je  ISUSOVA MOLITVA koja glasi:

GOSPODE, ISUSE HRISTE, SINE BOŽJI, POMILUJ ME GREŠNOGA!

ili u kraćem obliku:

GOSPODE, ISUSE HRISTE, POMILUJ ME!

Pored ISUSOVE MOLITVE uobičajeno je da se hrišćani mole i Presvetoj Bogorodici i svetiteljima i to na sledeći način:

Pročitajte i  DANAS SU LETNjE ZADUŠNICE: Ovaj običaj treba ispoštovati obavezno, a evo šta nikako ne smete raditi

PRESVETA BOGORODICE, SPASI ME GREŠNOGA!

SVETI (ime svetitelja) MOLI BOGA ZA MENE GREŠNOGA!

Pomoću brojanice možemo da se molimo za svoje bližnje, svoj narod i to tako što na prvom čvoriću brojanice izgovorimo sledeće reči:

GOSPODE ISUSE HRISTE, POMILUJ SLUGU (sluge, sluškinju, narod) SVOGA (ime ili više imena sa spiska), a na ostalim čvorićima ne ponavljamo ime onoga za koga se molimo ako ih ima više, veće govorimo:

GOSPODE ISUSE HRISTE, POMILUJ POMENUTE SLUGE SVOJE!

Takođe, možemo da se molimo i za upokojene srodnike:

Pročitajte i  Domaći kapri sladoled: Ledeno osveženje gotovo za 10 minuta! Potrebno vam je samo 5 sastojaka

GOSPODE ISUSE HRISTE, UPOKOJ DUŠE USNULIH SLUGU SVOJIH …(imena), a dalje GOSPODE ISUSE HRISTE, UPOKOJ DUŠE POMENUTIH SLUGU SVOJIH!

Molitva pomoću brojanice može da se praktikuje na svakom mestu i u svakoj situaciji: u autobusu, vozu, čekaonici, prilikom šetnje ili čak razgovora u kome ne učestvujemo. Mnogi hrišćani pred spavanje osene krstom svoju postelju i legnu u krevet zajedno sa brojanicom tiho se moleći dok ne zaspe. Ujutro, kada se probude, odmah se late brojanice i tako započnu dan molitvom.

Inicijalizacija u toku...

1 KOMENTAR

 1. SLOVENSKA MOLITVA BOGORODIČINOGA PRAVILA – BROJANICA/ROZARIJ
  Pravoslavni i katolički Xrišćani – “Što je Xristos sjedinio, ne valja rastavljati” – “Da se ove dve crkve vrate sebi”
  Crkva Krista Kralja, Krunska 23, Beograd, 9.10.2011 – 555. godišnjica odbrane Beograda
  “Za blagostanje Srpskix crkava i zemalja”

  UVOD
  Bogorodičino pravilo je, po predanju ruskih monaha, pravilo koje je sama Majka Božija otkrila u 8. veku, i njega su nekada ispunjavali svi Hrišćani. U Pravoslavnih, ono je danas gotovo zaboravljeno a u Katolika, od 13. veka veoma je rašireno i poznato kao “rosarium” (latinski), “krunica” (hrvatski), “rozarij” (ruski), i drugo. U keliji svetog Serafima Sarovskoga (1759–1833.) pronađena je sveščica u kojoj su opisana čuda koja su se dešavala onima koji su svakodnevno ispunjavali Bogorodičino pravilo. Mnogo je svetom Serafimu Sarovskom bliskih monaha i jereja i duhovnih čeda koji su ovo svakodnevno činili. Jedan od njih je i starac Zaharija (1850–1936.). On je govorio: “Bez blagoslova Carice nebesne, deco moja, ništa ne počinjite da radite. Kada okončate posao, zahvaljujte njoj, Brzopomoćnici u svemu bogougodnom.” Starac se jako radovao kada je neko od njegovih duhovnih čeda ispunjavao pravilo. Drugi starac, otac Danilo Gumanovski, ceo svoj život je ispunjavao Bogorodičino pravilo. Zbog ljubavi prema Carici nebesnoj, za života je bio prozvan Bogorodičinim starcem. U sačuvanom pismu svom duhovnom čedu pisao je: “Daću vam jedan istinsko spasavajući savet – čitajte svakodnevno 150 puta (prema 150 Psalama) Bogorodice Djevo, i ta će vas molitva spasiti. Ako vam je ispočetka teško da 150 puta na dan ponavljate ovu molitvu, a vi je čitajte po 50 puta na dan. Tada posle svake desetice čitajte po jedanput Oče naš i po jedanput Otvori nam dveri milosrđa…”. Starac Zaharija je veoma cenio episkopa Serafima Zvezdinskog koji je svakodnevno ispunjavao Bogorodičino pravilo, pri čemu se molio za spasenje celoga sveta. Bogorodičino pravilo, koje sadrži celokupni zemni život Presvete Majke Božije i Hrista, podeljeno je na 15 desetica, po najvažnijim događajima iz njenog života. Po otkrivenju same Bogorodice, ispunjavanje ovog pravila važnije je od Akatista, i ko ovo pravilo ispunjava biva pod naročitim pokroviteljstvom Carice nebesne. Molitve pravila mogu se odbrojavati na brojanicu ili čak na prste.
  KAKO MOLITI BOGORODIČINO PRAVILO
  • † “U ime, Oca i Sina i Svetoga Duha. Amin.”
  • “Vjeruju vo jedinago Boga Otca Vsederžitelja, Tvorca nebu i zemlji, vidimim že vsjem i nevidimim. I vo jedinago Gospoda Isusa Hrista, Sina Božija, jedinorodnago, iže ot Otca roždenago prežde vsjeh vjek. Svjeta ot svjeta, Boga istina ot Boga istina, roždena, ne sotvorena, jedinosuščna Otcu, imže vsja biša. Nas radi čelovjek, i našego radi spasenija sšedšago s nebes, i voplotivšagosja ot Duha Svjata i Mariji Djevi, i vočelovječšasja. Raspjatago že za ni pri Pontijstjem Pilatje, i stradavša, i pogrebena. I voskresšago v tretij den po Pisanijem. I vozšedšago na nebesa, i sjedjašča odesnuju Otca. I paki grjaduščago so slavoju suditi živim i mertvim, jegože carstviju ne budet konca. I v Duha Svjatago, Gospoda, životvorjaščago, iže ot Otca ishodjaščago, iže so Otcem i Sinom spoklanjajema i soslavima, glagolavšago proroki. Vo jedinu, svjatuju, sobornuju i apostolskuju Cerkov. Ispovjeduju jedino kreščenije vo ostavljenije grjehov. Čaju voskresenija mertvih. I žizni buduščago vjeka. Amin.” (Staroslovenski).
  1. desetica – Spominjući Roždestvo Presvete Bogorodice, treba se moliti za majke, očeve i decu.
  • “Oče naš koji si na nebesima, da se sveti ime Tvoje, da dođe Carstvo Tvoje, da bude volja Tvoja i na zemlji kao na nebu; hleb naš nasušni daj nam danas i oprosti nam dugove naše kao što i mi opraštamo dužnicima svojim, i ne uvedi nas u iskušenje, no izbavi nas od zloga.” (1x).
  • “Bogorodice Djevo, raduj se blagodatna Marijo, Gospod je s tobom, blagoslovena si ti među ženama i blagosloven je plod utrobe tvoje, jer si rodila Spasitelja dušama našim.” – “Presveta Bogorodice, moli za nas grešne.” (10x).
  2. desetica – Spominjući Vavedenje u hram Presvete Bogorodice, molimo se za zabludele i od vere otpale. “Oče naš…” (1x), “Bogorodice Djevo…” (10x).
  3. desetica – Spominjući Blagovesti, molimo se za utešenje onih koji tuguju. “Oče naš…” (1x), “Bogorodice Djevo…” (10x).
  4. desetica – Spominjući susret Presvete Bogorodice s Jelisavetom, molimo se za susret razdvojenih, dece i bližnjih koji su nestali bez vesti. “Oče naš…” (1x), “Bogorodice Djevo…” (10x).
  5. desetica – Spominjući Roždestvo Hristovo, molimo se za preporod duše i rođenje novog života u Hristu. “Oče naš…” (1x), “Bogorodice Djevo…” (10x).
  6. desetica – Spominjući Sretenje Gospodnje, molimo se Majci Božijoj da nas udostoji da se pri poslednjem izdisaju pričestimo Presvetim Tajnama Hristovom. “Oče naš…” (1x), “Bogorodice Djevo…” (10x).
  7. desetica – Spominjući bekstvo u Egipat Majke Božije sa Bogomladencem, molimo se da nam Carica nebeska pomogne da izbegnemo iskušenja i da se izbavimo od napasti životnih. “Oče naš…” (1x), “Bogorodice Djevo…” (10x).
  8. desetica – Spominjući nestanak dvanaestogodišnjeg Isusa Hrista u Jerusalimu i brigu Majke Božije za to vreme, molimo se Bogomajci za postojanu Isusovu molitvu. “Oče naš…” (1x), “Bogorodice Djevo…” (10x).
  9. desetica – Spominjući čudo u Kani Galilejskoj, kada je Gospod pretvorio vodu u vino po molbi Majke Božije, “vina više nemaju”, molimo Majku Božiju da nam pomogne u radu i da nas izbavi od svake opasnosti. “Oče naš…” (1x), “Bogorodice Djevo…” (10x).
  10. desetica – Spominjući Majku Božiju ispod krsta Gospodnjeg kada je tuga kao mač prošla kroz njenu dušu, molimo se Majci Božijoj da nam ukrepi duševne sile i odagna uninije iz duše naše. “Oče naš…” (1x), “Bogorodice Djevo…” (10x).
  11. desetica – Spominjući Vaskrsenje Hristovo, molimo Majku Božiju da vaskrsne snagu i obodri dušu za podvig – mudrost, ljubav i pravednost. “Oče naš…” (1x), “Bogorodice Djevo…” (10x).
  12. desetica – Spominjući Vaznesenje Hristovo kojem je prisustvovala i Majka Božija, molimo Caricu nebesnu da uzdigne dušu našu od zemnih sujetnih zabava i da nas neprestano upućuje na spasenje. “Oče naš…” (1x), “Bogorodice Djevo…” (10x).
  13. desetica – Spominjući Sionsku gornjicu i Silazak Svetoga Duha na Apostole i na Majku Božiju, molimo se: “Srce čisto sazdaj u meni i duh prav obnovi u meni. Ne odbaci me od lica Tvoga i Duha Tvoga Svetoga ne oduzmi od mene”. “Oče naš…” (1x), “Bogorodice Djevo…” (10x).
  14. desetica – Spominjući Uspenje Presvete Bogorodice, molimo za svoje pokajanje i za mirnu, nepostidnu i bezmetežnu našu končinu. “Oče naš…” (1x), “Bogorodice Djevo…” (10x).
  15. desetica – Spominjući slavu Majke Božije kojom se ona uvenčala posle Uspenja njenog na nebu, molimo Caricu nebesnu da ne ostavi verne koji žive na zemlji (i Srpske crkve i zemlje), nego da ih zaštiti od svakog zla časnim svojim pokrovom. “Oče naš…” (1x), “Bogorodice Djevo…” (10x).
  • “Otvori nam dveri milosrđa, blagoslovena Bogorodice, da ne poginemo mi, koji se u tebe nadamo, nego da se tobom izbavimo od beda: jer si ti spasenje roda hrišćanskoga.”
  • “Gospode Isuse Hriste, Sine Božiji, pomiluj me grešnog!”
  • “Slava Ocu i Sinu i Svetome Duhu i sada i uvek i u vekove vekova. Amin.” †
  ISTOČNICI
  http://orthodoxwiki.org/Rosary
  http://pravoslavna-srbija.com/Pravoslavlje/Bogorodica/Bogorodica.htm
  http://molitvenik.in.rs/molitve/molitvena_pravila/Bogorodicino_pravilo_divjejevskog_manastira.html
  Sastavitelj: Slavic Christian Society / Société Chrétienne Slave / Slăviansko Xristianskoe Sŏbranie, Mississauga http://slavxrist.org; (“Da se ove dve crkve vrate sebi” – Patrijarh Irinej, 2010.; odbrana Beograda 1456. – Sveti Jovan Kapistran, i drugi); recenzija: Protojerej Ljubomir Rajić, Kanadska Eparhija http://istocnik.com; izdavač: Crkva Krista Kralja, Krunska 23, Beograd http://kc.org.rs 9.10.2011.

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime