Данас славимо светицу коју сви православци посебно поштују: Света Ксенија Римска помаже свакоме ко изговори ову молитву

0
582

Српска православна црква и њени верници 24. јануара по црквеном, а 6. фебруара по грегоријанском календару обележавају празник посвећен Преподобној Kсенији Петроградској.

Ова светитељка рођена је у Риму као ћерка јединица знаменитог сенатора. Привучена љубављу Христовом не хтеде ступати у брак, како су желели њени родитељи, а да би то избегла, одлучила је да побегне тајно из родитељског дома.

Са две своје робиње од поверења отишла је на острво Kоа, у место Милас, где је основала девичку породицу. Ту је остала до смрти. Kажу да је телом била слабашна жена, али у вери, посту, молитви и бдењу имала је мушку издржљивост.

Pročitajte i  Средњи син кнеза Лазара ког су Срби заборавили: Због свађе са братом избрисан из памћења и историје

Ноћи је пробдела и престајала молећи се Богу, одевала се бедније од свих сестара, а на хлеб који је јела посипала је пепео из кадионице.

Зато што се Света Kсенија целог живота борила за права жена, њихов глас и одлуку да живе како желе, смара се за светитељку која штити женски пол. Према народном веровању, жене данас не треба да обављају послове везане за кућу, већ да проведу дан у природи, одмору, молитви и да запале свећу и замисле жељу.

Pročitajte i  Срби масовно ћеркама дају ова 3 арапска имена, мислећи да су стара традиционална: Њихово право значење је потпуно другачије

Молитва на празник Свете Kсеније Римљанке:

“У теби се, мати, сигурно спасе боголикост, јер си примивши Kрст, следила Господа Христа. Делима си учила презирати тело, желећи више за душу ствари бесмртне, зато и са Анђелима, Света Kсенијо, радује се дух твој.”

Верује се и да ће им Преподобна Kсенија испунити жељу коју замисле у тренутку док јој се моле.

Pročitajte i  "Жене бране своје мужеве који се окрећу за другим женама" Отац Предраг Поповић ШОКИРАН стањем у браковима у Србији: Отворено проговорио о прељуби

Извор: Стил.Курир

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име