Три молитве које је Богородица завештала Светом Серафиму Саровском: Нека сваки хришћанин стане пред свете иконе и изговори их

0
5446
Свети Серафим Саровски

Ако сте почетник у молитви и не знате како да осмислите своје молитвено правило, можете почети са молитвеним правилом Светог Серафима Саровског.

Свети Серафим Саровски је био један од највећих руских православних подвижника, прозорљиваца и чудотвораца. Слави се 15. јануара. Верује се да је Пресвета Богородица завештала Светом Серафиму и свим православним људима ово кратко молитвено правило, које је он открио верницима.

Три молитве

Свети Серафим је говорио: „Уставши од сна, нека сваки хришћанин стане пред свете иконе и прочита: Оченаш, Богородице Дјево и Символ вере.“ Три молитве читају се два пута дневно, ујутру пре доручка и увече пред спавање. Свети Серафим рекао је да ће се свако ко примењује ове три молитве спасти. Молитву Оче наш треба изговорити три пута, Богородице Дјево, такође три пута и једанпут Симбол вере којом исповедамо православну веру.

Оче наш – Молитва коју је донео сам Господ

Ово је основна молитва у хришћанству која је записана у Библији. Она је образац за све друге молитве.

Оче наш који си на небесима,
да се свети име твоје;
да дође царство твоје;
да буде воља твоја и на земљи као на небу.
Хљеб наш насушни дај нам данас;
и опрости нам дугове наше као и ми што опраштамо дужницима својим;
и не уведи нас у искушење,
но избави нас од зла.
Јер је твоје царство и сила и слава, Оца и Сина и Светога Духа, сада и увијек и у вијекове вијекова. Амин.

Молитва Богородице Дјево коју је Богородици донео са неба архангел Гаврило

Богородице Дјево је краћа хришћанска, православна молитва. Садржи речи које је Архангел Гаврило упутио Пресветој Богородици. Тај дан се слави као празник Благовести 7. априла.

Благовести

Како пише у Светом писму, „у шести месец послан би од Бога анђео Гаврило у град галилељски по имену Назарет, девојци зарученој за мужа по имену Јосиф из дома Давидова; девојци беше име Марија.“
Када је ушао код Пресвете Дјеве Марије, анђео јој је рекао: „Радуј се, благодатна! Господ је с тобом, благословена си ти међу женама!“
Кад је Марија то чула уплашила се од речи његове помишљајући овако: „Какав би ово био поздрав?!“
Архангел јој рече: „Не бој се Марија, јер си нашла благодат у Бога! И ево зачећеш и родићеш сина, и наденућеш му име Исус. Он ће бити велики, и назваће се син Вишњега, и даће му Господ Бог престо Давида оца његова; и цароваће над домом Јаковљевим довека, и царству његовом неће бити краја“.

Молитва „Богородице Дјево“
Богородице Дјево,
радуј се благодатна Маријо,
Господ је с тобом;
благословена си ти међу женама,
и благословен је Плод утробе Твоје,
јер си родила Спаситеља душа наших. Амин.

Символ вере

Симбол вере представља кратко и сажето исповедање хришћанске вере, установљено на Никејском сабору, а допуњено на Цариградском сабору.
Симбол (символ) вере садржи у себи укратко све спасоносне догмате хришћанске вере.

Цар Константин и никејски оци држе Никејски симбол вере

Символ вере гласи:

Верујем у једнога Бога Оца, Сведржитеља, Творца неба и земље и свега видљивог и невидљивог.
И у једнога Господа Исуса Христа, Сина Божијег, Јединородног, од Оца рођеног пре свих векова; Светлост од Светлости, Бога истинитог од Бога истинитог; рођеног, а не створеног, једносуштног Оцу, кроз Кога је све постало;
Који је ради нас људи и ради нашег спасења сишао с небеса, и оваплотио се од Духа Светога и Марије Дјеве, и постао човек;
И Који је распет за нас у време Понтија Пилата, и страдао и био погребен;
И Који је васкрсао у трећи дан, по Писму;
И Који се вазнео на небеса и седи са десне стране Оца;
И Који ће опет доћи са славом, да суди живима и мртвима, Његовом царству неће бити краја.
И у Духа Светога, Господа, Животворнога, Који од Оца исходи, Који се са Оцем и Сином заједно поштује и заједно слави, Који је говорио кроз пророке.
У једну, свету, саборну и апостолску Цркву.
Исповедам једно Крштење за опроштење грехова.
Чекам васкрсење мртвих.
И живот будућега века.
Амин.

Након што изврши правило, побожник треба да се бави својим уобичајеним послом. А, док ради у кући или путује, где год да се налази, нека тихо изговара Исусову молитву (Господе Исусе Христе, Сине Божији, помилуј ме грешног).

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име