Српски песник за децу учи нас захвалности: “У животу животуљци, корачају путем својим; дај, запиши, па подвуци МИЛО МИ ЈЕ ШТО ПОСТОЈИМ!”

0
4018

Српски песник за децу, писац, сликар и калиграф Момчило Мошо Одаловић већ више од четири деценије весели нас, учи и васпитава својим ведрим стиховима којима је детињство вечита инспирација. Рођен је на Дан шале- 1. априла 1947. године у Старом Грацком код Липљана, на обали реке Ситнице, под Голеш-планином. Од 1994. године живи у Смедереву, „у својих 7,5 ари коначне отаџбине“, као слободан уметник.

Савременој српској књижевности подарио је на десетине збирки песама, међу којима су место нашла и два романа. Добитник је свих важних награда за дечје песништво, међу којима су Вукова награда, Повеља Змајевих игара, Грачаничка повеља… Многи га памте по песми „Мама је глагол од глагола радити”.

У песми “Баш лепо” Мошо Одаловић учи млађе, а нас старије подсећа, колико је сваки нови дан драгоцен и због чега треба изнова да будемо захвални дану, Богу, сваком новом јутру…

У животу животуљци,
корачају путем својим;
дај, запиши, па подвуци —
МИЛО МИ ЈЕ ШТО ПОСТОЈИМ!

Свако јутро које сване
урачунај у дан више;
кажи дану: Хвала, дане,
ШТО МЕ ЧУВАШ И ШТО ДИШЕМ!

Имаш Сунце, небо плаво,
цветно поље којим ходиш;
мућни својом здравом главом —
ШТО ЈЕ ДИВНО КАД СЕ РОДИШ!

Све је вечно што Бог створи.
Хвала, Богу и свецима.
Сваког дана изговори:
БАШ ЈЕ ЛЕПО ШТО МЕ ИМА!

У животу животуљци,
корачају путем својим;
пиши читко, па подвуци —
МИЛО МИ ЈЕ ШТО ПОСТОЈИМ

ОПАНАК

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име