Монах Арсеније о љубомори: Она вуче корене из једног озбиљног психичког поремећаја

0
2104
Извор: Јутјуб

Монах Арсеније Јовановић старешина је манастира Рибница, у близини Мионице, посвећеном Светим апостолима Петру и Павлу. Људи говоре да он није обичан монах јер су његови мудри савети последица искуства грешног живота који је водио док се није срео са православљем. Данас је монах Арсеније један он најутицајнијих представника Српске православне цркве на друштвеним мрежама. Судећи по коментарима његових пратилаца, монах Арсеније заиста помаже људима у тешким ситуацијама. Слушајући монаха Арсенија неће вам бити потребни ни психијатри ни психолози јер је православље врхунска психотерапија.

У једном од својих говора, које можете наћи на друштвеним мрежама, монах Арсеније је говорио  о проблему који све више мучи људе, а то је љубомора.

“Она вуче корене једног озбиљног психичког поремећаја који се у психијатрији назива параноидна шизофренија. Човек тада верује да неко њему чини нешто лоше циљано и скривено, или да су сви против њега. Љубомора звучи безазленије, али вуче корене одатле. Када смо љубоморни, подозревамо, унапред конструишемо… Човек сумња, тада има неки вид халуцинације. Ти видиш како тебе жена вара, како одлази са другим. То је озбиљан душевни поремећај”, упозорио је он.

Pročitajte i  Имамо посебну понуду за наше читаоце! Представљамо вам књигу СРБИЈОМ која ће вас очарати јер поносно представља нашу предивну земљу  

Монах Арсеније тврди да је и најмања љубомора одраз немања искрености и поверења у односима са нашим ближњима.

“Кад год имамо неки проблем, треба да га решавамо разговором. Не смемо то да потискујемо јер једног дана избија у страшне ствари, зато је ту исповест, разговор. Ту имамо посла са демоном љубоморе. То није права љубав, већ демонска – објаснио је.
Старешина манастира посвећеног Светим Апостолима Петру и Павлу наглашава и да се у нашем народу не каже без разлога “љубоморан ко пас”.

Pročitajte i  Имамо посебну понуду за наше читаоце! Представљамо вам књигу СРБИЈОМ која ће вас очарати јер поносно представља нашу предивну земљу  

” Ипак, псима је то урођено, као што су лисице лукаве. Бог је дао те особине животињама да ми видимо да су то животињске особине и да не треба да се поистовећујемо са њима. Морамо да се боримо против тих анималних особина, а то ћемо да урадимо уз божју помоћ “, истакао је.

Отац Арсеније објашњава и како да се изборимо са тим демонима.

“Морамо да се бавимо трезвоумљем, да се стално трезнимо, да будемо будни, да стално водимо рачуна о томе како се понашамо, шта је у мени, како гледам на другог човека. Бићемо свесни како посматрамо своје ближње, своју децу, жену… А ако ја све чешће у својој глави исконструишем да је она са неким другим, ја ћу да се тргнем на време, да се исповедим, добићу поуку како да се изборим са тиме”, навео је, па додао: “И ја сам био љубоморан, имао сам девојке, некада давно. То је мене намучило. Тај демон је морио мене, мени је загорчавао живот, а не тој другој особи због које сам био љубоморан. Морамо да се тргнемо, да схватимо да на тај начин чинимо велики грех према љубави”, закључио је отац Арсеније Јовановић.

Pročitajte i  Разноликост писма и језика: Народи у Европи који не користе латиницу

Остале беседе оца Арсенија Јовановића можете послушати и на званичном You Tube каналу манастира Рибница 

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име