Морају да позајме краву како би одшколовали децу: Милосављевићима из Лукова остало је једино да рачунају на хуманост људи

0
510

Милосављевићи из села Луково код Бољевца петочлана су породица без сталних извора прихода. Мајка Данка и отац Миомир школују троје деце, једну студенткињу у Крагујевцу, средњошколку и основца. Баве се продајом сира и обрађивањем два хектара земље. Немају дечији додатак, нити редовна социјална примања, па су Милосављевићи принуђени да позајме краву за ову зиму.

Фото: RTS printscreen video
Фото: RTS printscreen video

Милосављевићи поседују око седам хектара земље, али обрађују само два у Лукову, јер је пет хектара њива и шума удаљено више од 20 километара од њихове куће. Имају катастарски приход збога кога немају права на дечији додатак и на материјално обезбеђење. Шездесетосмогодишњи Миомир није стекао пензију. Остварили су право на једнократну социјалну помоћ, коју даје општина и која је повезана са радним ангажовањем. Данка је радила у комуналном предузећу.

Pročitajte i  Српски називи за родбину који не постоје ни у једној другој земљи: Ево шта вам дође пашеног, а шта јетрва

“Немамо друго ништа, не примамо ни дечији, ни социјалу, јел ко идем повремено преко центра, радим по десет дана кад ми одобре и кад је лепо време, а сад зима иде само млеко и млечни производи да се производе”, каже Данка Милосављевић за РТС.

Једна од две краве у штали је стеона, па је количина млека за наредан период дупло мања, а самим тим и зарада. Мајка Данка моли све људе добре воље да јој помогну са једном кравом, како би презимели, а она би, како каже, вратила услугу телетом или на неки други начин.

Pročitajte i  Да ли сте знали да је Џејмс Бонд ДОРЋОЛАЦ? Имао је ЦЕЛУ ЗГРАДУ у познатом насељу, а његово обележје 007 има ПОСЕБНУ везу са Земуном!

“Треба за децу у Бољевац, да да једу, да свако јутро по 150 динара на једно дете, а мани ово што у Крагујевац на факултет. Жена продава тај сира, крпимо”, додаје супруг Миомир Милосављевић.

Двоје млађе деце, седамнаестогодишња Верица и једанаестогодишњи Милан, одлични ученици, свакодневно помажу родитељима.

Фото: RTS printscreen video
Фото: RTS printscreen video

“Када могу и када немам ништа да учим ја помажем мами да музе. Носиш и млеко? Да”, каже Милан Милосављевић.

Pročitajte i  Мудра српска кнегиња Персида: Родила је десеторо деце, била савладар свом супругу, а Турци су јој поклонили дар, јединствен у читавој њиховој историји

“Волим да учим касно, односно, кад падне мрак. Некако сам тако навикла, а овако преко дана обично или мами помажем око куће, или кад пође у шталу”, каже Верица Милосављевић.

Милосављевићи се надају да ће им хумани људи дати краву и тако помоћи да и током зиме продају исту количину сира како би школовали децу.

Фото: RTS printscreen video
Фото: RTS printscreen video

Преузето са РТС

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име