SAMO JEDAN USLOV JE POTREBNO DA ISPUNITE DA BISTE BILI POŠTOVANI: I jako ga je teško ispuniti

0
581

Na potoku koji je tekao kroz široku pustaru, sastaše se jednog jutra tri putnika, sva tri nepoznata jedan drugome: jedno momče,jedan sredovečni trgovac i jedan starac.

sumski-potok

Pored potoka bio je podignut jedan kamen i na njemu behu urezane ove reči:”Ovaj potok uzmi kao primer u svome životu.”

Odmarajući se kraj potoka, tri putnika počeše razgovarati o tome šta hoće da se kaže rečima urezanim na kamenu.

Pročitajte i  Ако хоћеш да будеш први, ти буди последњи: Хришћанска порука патријарха Павла, која многе враћа на пут спасења

images (1)

Momče protumači ovako:”Potok daje svakome putniku da ugasi žeđ,zato čovek treba da bude prema svakom milostiv i svojim bližnjima koristan.”

Trgovac reče:”Ovaj se potok u početku probija kroz mnoge prepreke i čini velike napore, ali usput prima mnoge ppritoke i biva sve bogatiji vodom i moćniji snagom, dok najzad ne postane silna reka.

zadusnice

Prema tome potok nam služi kao primer na koji način čovek dospe do bogastva i moći.”

Pročitajte i  Куће изгоре, имања пропадну, а само једна ствар вам увек остаје: Генијални Момо Капор објаснио од чега човек никад не може побећи

Starac je ćutao, a kada ona dvojica navališe na njega da i on kaže svoje mišljenje, on odgovori:

 

“Voda ovoga potoka ništa ne vredi kad se zamuti i zaprlja. Onda ni stoka neće da je pije. Tako je i sa čovečjim životom. Zato, ko hoće da bude poštovan i viđen u svetu, mora da je čist od svakog greha i prljavštine kao bistra voda ovoga potoka.”

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име