MOROVIĆ, MALI RAJ U SRCU SREMA: Prelepo selo koje se slobodno može nazvati Beograd u malom je se nalazi na ušću dve reke i ima četiri mosta

0
6393

Morović, selo u srcu Srema, nikoga ne ostavlja ravnodušnim!

Sam put koji vodi do ovog bajkovitog sela okruženog drvoredom topola daće vam utisak kao da idete putem koji nigde ne vodi, a onda, samo posle par minuta vožnje, kada izadjete sa auto-puta Beograd-Zagreb ulazite u ovo predivno mesto okruženo šumom, uglavnom nadaleko poznatog hrasta Lužnjaka. Oko Morovića se nalazi 22.000 hektara šume.

morović 3

 

Smešten na ušću dve reke Bosuta i Studve, Morović se nalazi na oko 100km  zapadno od Beograda. U samom centru sela nalazi se most sa koga mozete videti dve reke kako se stapaju u jednu. Morović ima ogroman potencijal u oblasti lovnog i ribolovnog turizma, jer pored dve reke, ovde postoji više kanala, bara i dva ribnjaka, koja su okružena šumom.

Pročitajte i  Трагична љубав Ј. Ј. Змаја: Изгубили су ЧЕТВОРО ДЕЦЕ, а својој Ружи посветио је најлепше стихове и после ЊЕНЕ СМРТИ

ISTORIJA MOROVIĆA

Morović je veoma staro naselje što potvrđuju i arheološka istraživanja koja su u okolini sela pronašla tragove praistorijskog života. Iz kasnijih vremena navodi se pronalazak rimskog groblja i veće količine srebrnog rimskog novca iz sredine trećeg veka naše ere.

morović
Mnogo toga oko Morovića je legenda. Možda je najzanimljivija od svih da je Sveti Metodije (Ćirilo i Metodije), kao panonski nadbiskup, stolovao jedno vreme u Moroviću. Dakle, ne u Moravskoj jer je Morava, odnosno Moravia (Moravska) zapravo – Morović.

Vladajuća pretpostavka je da je Morović dobio ime po staroj feudalnoj porodici Morovic koja ovu oblast drži negde od kraja XIII veka.

Pročitajte i  Мухамед је због Нине постао Жика: Научио је српски, игра фолклор, а роштиљ обожава!

Catholic_church_in_Morović

Na samom početku Morović je bio tek posed (imanje), a tek negde od XVI veka on se spominje kao kastel – utvrđenje (oppidum, castrum Maroth). Na karti Ugarske iz XVI veka sasvim se jasno vidi ucrtan Maroth.
Nakon izumiranja porodice Morović ugarski kralj Matija Korvin poklonio je Morović svome sinu Ivanišu 1464. godine (zajedno sa ostalih 60 mesta). Ivaniš Korvin drži Morović do 1503. godine, kada ga zalaže beogradskom kapetanu Vladislavu Moreu, ali već sledeće godine Ivaniš ga dobija natrag. No, iste te godine (1504.) umire. Morović se tada opet vraća Moreu.

Pročitajte i  АМЕРИКАНЦИ СРБИМА ОВО НИКАДА НЕЋЕ ОПРОСТИТИ! Лазански открио шта су му амерички генерали ПРЕБАЦИВАЛИ: Овако изгледамо у њиховим очима

morović 2

Pored bogate prirode, brojni su kulturno istorijski spomenici dalje i bliže prošlosti ovoga kraja. Najpoznatiji su manastiri u Privinoj glavi, crkve u Molovinu i Moroviću, Šidu, Berkasovu, arheološki lokalitet Gradina na Bosutu, grob Filipa Višnjića u Višnjićevu, ostaci rimskog kupatila sa lekovitom vodom u Erdeviku, Memorijalni kompleks “Sremski Front”.1607070_1450641151839870_1866766591244815598_n

Samu lepotu ovoga sela teško je opisati rečima, ona se najbolje može osetiti samo boravkom u ovom predivnom mestu.

Kada se nađete tamo nemojte propustiti da posetite i Vilu Sunce, koja je doprinela tome da se ove predivne slike nađu u našem tekstu.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име