Новак Ђоковић, сем што је најбољи српски тенисер, важи и за хероја нације, те је његов живот инспирација како младима, тако и старијима.

Пут до успеха за Новака никако није био лак и једноставан. Одрастао у Србији погођеној ратовима и санкцијама, Новак је изградио чврст карактер и животну филозофију која му много помаже како би увек био у врху.

У интервјуу за Недељник из 2016. године, одговарајући на Прустов упитник, Новак је врло лично и са много искрености изнео своје мишљење о срећи, породици, успеху, љубави…

Интервју преносимо у целости.

Која је ваша представа о савршеној срећи?

Стала је у једну једноставну реч – склад. За мене то значи: ред, баланс, снага воље, разумевање себе и свих других, унутрашњи мир и хармонија између прошлости, садашњости и будућности.

Који је ваш највећи страх?

Мало чега се плашим, али за мене су највећи изазов животне околности, јер на њих ретко можемо да утичемо. Мада не мислим да је страх лош, због страха смо опстали, зар не? Мислим да се плаше и кукавице и храбри људи, само храбри људи упркос том страху нешто и ураде у животу.

Са којом историјском фигуром се идентификујете?

Pročitajte i  Најбољу дефиницију живота оставио нам је Душко Радовић: Снажна порука за све оне који стално кукају на живот

Ни са једном. Поштујем генијалне умове који су унапредили свет попут Николе Тесле и Михајла Пупина. Са друге стране дивим се људима који су били спремни да дају свој живот за идеале или за животе других људи.

Којој живој особи се највише дивите?

У овом моменту највише мојој Јелени. Заправо због посебног животног тренутка у којем сам очекујући своје прво дете – посебно се дивим свим женама и мајкама. Сада мало боље разумем колико је захтевна улога жена.

Која је ваша особина коју не подносите код себе?

Веома сам емотиван, такав сам у приватном животу, али и у послу и хуманитарном раду. Не бих рекао да ми је то мана, али знате како кажу за емоције – оне су као глукоза, не ваља много, а не ваља ни мало. Тежим да будем боља особа и непрестано радим на себи.

Која је ваша највећа екстраваганција?

Једноставност и пријатељства која чувам од детињства.

Које је ваше омиљено путовање?

Крај сезоне и одлазак на Малдиве са Јеленом.

Коју особину личности сматрате најпрецењенијом?

Рекао бих да ни једна особина која људима чини добро не може бити прецењена.

У којим приликама лажете?

Немам потребу да лажем људе око себе, изузетно ценим људе који су искрени па се трудим да и сам будем такав. Мислим да сам довољно јак да увек примам и изговарам истину.

Pročitajte i  Максим Горки писао је из Врњачке Бање: „Срби су исто толико Руси колико и ми. Једини народ који зна да се бори за слободу...“

Шта не волите у свом физичком изгледу?

Задовољан сам оним што јесам.

Које речи или реченице пречесто користите?

Тако да.

Које је ваше највеће кајање?

Не кајем се.

Ко је љубав вашег живота?

Моја супруга.

Где сте и када били најсрећнији?

На првом Јеленином ултразвуку.

Који таленат бисте волели да имате?

Волео бих да знам да певам, јер би мојим пријатељима било много лакше да ме слушају.

Како се тренутно осећате?

Испуњено.

Шта сматрате својим највећим успехом?

То што не одустајем.

Ако бисте се после смрти вратили на овај свет као особа или као предмет, шта бисте били?

Кажу да је највећа срећа када си здрав, богат и анониман. Рецимо да би било занимљиво вратити се као неко ко је анониман.

Који је најдрагоценији предмет који поседујете?

Албум са фотографијама из детињства.

Шта је за вас оличење патње?

Способност да осећаш презир и показујеш најгоре емоције према некоме или нечему. Таква емоција разара душу и тело и оличење је патње како за особу која је способна тако нешто да осећа тако и за све оне ка којима је усмерена.

Pročitajte i  Максим Горки писао је из Врњачке Бање: „Срби су исто толико Руси колико и ми. Једини народ који зна да се бори за слободу...“

Којим занимањем бисте волели да се бавите?

Да нисам био тенисер био бих фудбалер или скијаш.

Ко су ваши узори у животу?

Једноставни људи, доследни себи и другима.

Ко је ваш омиљени писац, а ко сликар?

Српски нобеловац Иво Андрић. Волим и ценим рад мог пријатеља Брендана Марфија чије слике имам у стану.

Ко је ваш омиљени фиктивни јунак?

Можда Петар Пан.

Где бисте волели да живите?

Живим на две адресе стално, а на бар још 15 радим. Ипак Београд и Монте Карло, баш тако у комбинацији, су идеални за мој живот. Волео бих да тако остане.

Шта највише мрзите?

Не мрзим. Ту реч никад не користим.

Како бисте волели да умрете?

Ако треба да бирам – брзо и у дубокој старости.

Који је ваш мото?

Имам два. Веруј у своје снове, због којег се трудим да кроз фондацију помогнемо да сви заједно верујемо у дечије снове. И други, буди увек оно што јеси јер се трудим да останем доследан себи и својим уверењима и не дозволим да ме успех и богатство искваре.

Недељник/Опанак

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име