Мућеница, ладњача, опаруша, лежибаба, баба-лежа… у зависности у ком крају је прављена тако је и добијала назив. Ова стара заборављена посластица припремала се обично за доручак, ил’ вечеру, на домаћој масти, мада може и на уљу. Тесто се прави мало гушће него за палачинке и пече се у рерни. Једноставна је, укусна и дуго држи ситост!
Потребно вам је: 4 јаја, 4 децилитра млека, 10 кашика брашна (сразмера: 1 јаје-1 дл млека-3 кашике брашна), пола кашичице соде бикарбоне, со по укусу, маст за подмазивање плеха.
Припрема: Намастите тепсију и загрејте је у рерни. У посуду ставите брашно, јаја, млеко, соду бикарбону и со. Тесто измешајте миксером, да буде гушће него за палачинке.
Излијте у врућ плех! Маст треба да је загрејана и да “цврчи”.
Пеците док не порумени, на око 200 степени, око 20-так минута.
Тесто треба да расте и прави “буре”. Што више расте и више бубри биће укуснија.
Можете је правити са уљем и већом количином јаја.