MUŠMULA I NJENA LEKOVITA SVOJSTVA: Pomaže kod vrtoglavice, dijareje, infekcije usne duplje, čak i protiv impotencije

0
714

Mušmula ili divlja kruškica u Evropi se gaji milenijumima, često se kalemi na dunju i krušku, a rađa iste godine. Drvo može da poraste do sedam metara, cveta krajem aprila. Ukusni plodovi se beru u jesen, a nekada i posle prvih mrazeva.

mušmula

Kad ugnjile u ostavi, ili kad ih na drvetu zahvati slana i mraz, postaju meke i sočne i tada su najbolje za jelo. Od mušmule se prave marmelada, liker i rakija, a malo je poznato da mušmula ima neverovatno široku primenu u narodnoj medicini zbog svojih izuzetnih lekovitih svojstava.

Osim ploda koriste se i cvet i list, koji se bere u proleće. Suše se na vazduhu, kora drveta se skida u proleće ili u jesen. Mušmula poboljšava vid, jača jetru i bubrege, popravlja krvnu sliku, otklanja bolove u leđima i kolenima. Preporučuje se i kod vrtoglavice, dijareje, infekcije usne duplje, čak i protiv impotencije.

Pročitajte i  Biljka Rusa ili Marijina trava - Lek za mnoge bolesti i probleme sa kojima se suočavate svakodnevno

mušmula

U plodu ima saharoze, glukoze i levuloze, ukupno do 20 odsto šećera, tanina, pektina, organskih kiselina, pektina, smole, sluzi, aromatičnih materija, vitamin C i vitamine B1, B2, B3, B6, PP, jabukovu, limunsku i vinsku kiselinu…

Evo kako možete koristiti mušmulu za lečenje nekih oboljenja –

S obzirom na to da nezreli plod mušmule steže sluzokožu, može da za zaustavljanje krvarenja iz desni i spreči pojavu afti u ustima. Takođe, podstiče rad pljuvačnih žlezda i želuca, zbog čega se posebno preporučuje starijim osobama. I semenke ove biljke su vrlo zdrave, drže se u vodi dok ne nabubre, a za to vreme oslobađaju lekovite sastojke. Ova voda koristi se kao obloga kod povreda kože.

Pročitajte i  Uporna vlaga i buđ u kući razaraju zdravlje: Rešite ih se uz pomoć ovih 5 sobnih biljaka

mušmula

Preporučuju se po dve šolje čaja od mušmule, dnevno. Čaj se sprema od supene kašike usitnjenih svežih mušmula i dva decilitra vode. Plodovi se preliju vrelom vodom, poklope, ostave da odstoje sat vremena, a zatim se procede. Kod zapaljenskih procesa usnu duplju ispirati nekoliko puta dnevno.

Evo i dva odlična recepta za mušmulu kao poslasticu, a ujedno i lek –

ZIMSKI “SLATKIŠ” SA KARANFILIĆEM

MUŠMULE se najlakše jedu kada se preseku na pola i kašičicom izvadi sadržaj, a prethodno se dobro operu. Ne jedu se brzo, svaki plod sadrži pet krupnih semenki. Ne bi trebalo preterivati sa njima jer se teško vare, a veća količina može da izazove dijareju. Da bi duže trajale, potrebno je da budu u frižideru.

Pročitajte i  Jača kosti i čuva zube: Surutka je MELEM za ceo organizam - Evo šta sve leči

mušmula

Propržene na puteru sa dodatkom karanfilića predstavljaju originalnu poslasticu u zimskim danima. Takođe, pomešana pulpa mušmule sa umućenom zaslađenom slatkom pavlakom predstavlja zanimljiv i lekovit mus za članove porodice, kao i za iznenadne goste.

mušmula

MARMELADA

ZA pripremu marmelade, operite meke mušmule i isecite na komade. Zatim ih stavite u lonac, prelijte vodom da ogreznu i tri časa kuvajte na laganoj temperaturi. Nakon toga procedite ih kroz gustu krpu i okačite preko noći iznad lonca da sav sok iscuri. Sadržaj ne pritiskajte da bi marmelada ostala bistra.

Novosti

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime