Наш познати биолог, истраживач и пољопривредник Предраг Пеца Петровић је 2013. године спровео у дело  своју велику идеју када је у оквиру свог домаћинства отворио Музеј камена у селу Паштрић надомак Мионице. Музеј камена се налази одмах поред Рибничке и у непосредној близини Шалитрене пећине које предстваљају заштићена културна добра која су од великог значаја за нашу земљу.

Унапређење безбедности деце у саобраћају: Општина Мионица низом спроведених акција истиче важност и значај ове теме

Овај велики пројекат, јединствен у нашој земљи, успешно је реализован у оквиру јавног партнерства и подржан од стране Министарства за просторно планирање, рударства и природних ресурса, Геолошког завода Сбије, Рударско-геолошког факултета из Београда, Регионалне привредне коморе Ваљево и Истраживачке станице Петница и општине Мионица.

Аутор ове јединствене поставке експоната је проф. др Иван Филиповић. Поставка се састоји од шест геолошких стубова који показују све релевантне чињенице сукцесије у распону од 390 до 65 милиона година. У овом јединственом музеју је предстваљено више од 300 геолошких експоната, од средњег девона, па до периода горње креде, односно периода када су изумрли и последњи диносауруси.

Прелепа грађевина која краси центар Мионице: У Првом светском рату имала je изузетно значајну улогу

Поред веома богате и интересантне поставке која краси овај музеј, идеја овог великог подухвата је да се подстакне проналажење вредних и изузетно ретких минерала и руда и то  у северозападној Србији, прецизније у Колубарском, Мачванском и Златиборском округу и Подрињу.

Велики број туриста широм наше земље и ван њених граница долази у посету овом јединственом музеју из кога излазе препуни позитвних утисака. Имају прилику да упознају репрезентативне узорке камена и стена јадарског тектонског блока. Једна од идеја Петровићевих стручних консултаната је да се што је више могуће приређују и тематске изложбе како би се Музеју камена у Паштрићу посетиоци изнова враћали и уживали у свим његовим чарима.

Ако до сада нисте имали прилику да посетите Музеј камена у Паштрићу, сада је прави тренутак за то, јер поред музеја, уживаћете и у прелепим природним пејзажима спомен парка Рибница.

ОПАНАК

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име