Naš poznati biolog, istraživač i poljoprivrednik Predrag Peca Petrović je 2013. godine sproveo u delo  svoju veliku ideju kada je u okviru svog domaćinstva otvorio Muzej kamena u selu Paštrić nadomak Mionice. Muzej kamena se nalazi odmah pored Ribničke i u neposrednoj blizini Šalitrene pećine koje predstvaljaju zaštićena kulturna dobra koja su od velikog značaja za našu zemlju.

Unapređenje bezbednosti dece u saobraćaju: Opština Mionica nizom sprovedenih akcija ističe važnost i značaj ove teme

Ovaj veliki projekat, jedinstven u našoj zemlji, uspešno je realizovan u okviru javnog partnerstva i podržan od strane Ministarstva za prostorno planiranje, rudarstva i prirodnih resursa, Geološkog zavoda Sbije, Rudarsko-geološkog fakulteta iz Beograda, Regionalne privredne komore Valjevo i Istraživačke stanice Petnica i opštine Mionica.

Autor ove jedinstvene postavke eksponata je prof. dr Ivan Filipović. Postavka se sastoji od šest geoloških stubova koji pokazuju sve relevantne činjenice sukcesije u rasponu od 390 do 65 miliona godina. U ovom jedinstvenom muzeju je predstvaljeno više od 300 geoloških eksponata, od srednjeg devona, pa do perioda gornje krede, odnosno perioda kada su izumrli i poslednji dinosaurusi.

Prelepa građevina koja krasi centar Mionice: U Prvom svetskom ratu imala je izuzetno značajnu ulogu

Pored veoma bogate i interesantne postavke koja krasi ovaj muzej, ideja ovog velikog poduhvata je da se podstakne pronalaženje vrednih i izuzetno retkih minerala i ruda i to  u severozapadnoj Srbiji, preciznije u Kolubarskom, Mačvanskom i Zlatiborskom okrugu i Podrinju.

Veliki broj turista širom naše zemlje i van njenih granica dolazi u posetu ovom jedinstvenom muzeju iz koga izlaze prepuni pozitvnih utisaka. Imaju priliku da upoznaju reprezentativne uzorke kamena i stena jadarskog tektonskog bloka. Jedna od ideja Petrovićevih stručnih konsultanata je da se što je više moguće priređuju i tematske izložbe kako bi se Muzeju kamena u Paštriću posetioci iznova vraćali i uživali u svim njegovim čarima.

Ako do sada niste imali priliku da posetite Muzej kamena u Paštriću, sada je pravi trenutak za to, jer pored muzeja, uživaćete i u prelepim prirodnim pejzažima spomen parka Ribnica.

OPANAK

Inicijalizacija u toku...

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime