Изузетно историјско и етнографско благо: Музеј кућа војводе Живојина Мишића у Струганику

0
2860

Живојин Мишић, српски и југословенски војвода,  рођен је у селу Струганик код Мионице 19. јула 1855. године .

Родна кућа војводе Живојина Мишића у Струганику изузетан је споменик наше културно-историјске прошлости, и то у два правца: историјском – припадао је породици прослављеног војсковође првог светског рата Живојину Мишићу и етнографском – споменик је народног градитељства.

Родна кућа Живојина Мишића претворена у музеј

Законом је заштићена 1974. године као културно добро од великог значаја. На овој значајној грађевини изведени су комплетни конзерваторско – рестаураторски радови. Како је кућа војводе Живојина Мишића културно добро од историјског и етнографског значаја, она је и презентирана као историјско – етнографски комплекс. Изложба о значају његове личности представљена је у амбијенту из кога је поникао.

Бања Врујци је бисер мионичког краја: Лековита вода и блато учиниће вас лепим и здравим

Кућа војводе Живојина Мишића смештена је у дубодолини, недалеко од центра села Струганик. То је пространа монументална грађевина импозантних димензија, једна од задружних породичних зграда сачувана на подручју Ваљевске Колубаре. Величина и солидност конструкције намећу претпоставку да је грађена у неком релативно мирнијем раздобљу почетком прошлог века.

Унутрашњост родне куће Живојина Мишића

Подигнута је као полубрвнара-получатмара, какве су у овом крају рађене у прошлом веку и до данас је сачувана у аутентичном стању. Целом дужином зграда је подвојена на просторију звану “кућа”, са огњиштем примакнутим преградном зиду, и велику и малу собу. Постављена је на косом терену па је “кућа” на усеку, а део где су собе подзидан је и искоришћен за подрум (на ћелицу). “Кућа” има двоја наспрамна врата која омогућују лакшу везу са осталим зградама у домаћинству. Собе такође имају два улаза, један из “куће”, а други споља. У “кући” је под од набијене земље, а такав је раније био и у собама. Кров је четворосливан, блажег нагиба, покривен ћермидом. У “кући” је реконструисан аутентични ентеријер, а у собама су изложени експонати биографског и војно-историјског карактера, уз извесно дозвољено прилагођавање простора музеолошкој намени.

Војвода Живојин Мишић

Генијалан одговор војводе Живојина Мишића оставио је краља без текста

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име