Изабрана најлепша Слика Србије за 2022: Нестварна фотографија крста у магли са Косова и Метохије однела је победу

0
3971
Победничка фотографија Мирослава Лазаревића " Крст у магли- Мали Звечан"

Србија је после месец дана гласања на веб порталу Слике Србије добила најлепшу фотографију за 2022. годину. На овогодишњем конкурсу гласало је више од 20.000 људи, а у конкуренцији се нашло преко 850 фотографија Србије од којих застаје дах.
Ласкава титула ”Најлепша Слика Србије 2022” припала је Мирославу Лазаревићу. Његова фотографија ”Крст у магли – Мали Звечан” проглашена је за најлепшу фотографију у жестокој конкуренцији и напетој борби са фантастичном фотографијом Бобана Стојановића “Чувари Сиринићке жупе”, која је фотографисана на Брезовици на Шар-планини.

Према речима аутора, фотографија је настала у цик зоре, и урађена је без икаквих ефеката – осим природе и вештог ока фотографа.
„Игра светлости, јутарња магла и карактеристичан положај самог Малог Звечана допринели су да слика изгледа готово нестварно. Коментари пријатеља још пре него да ову слику уопште пошаљем на конкурс за 100 најлепших Слика Србије, били су да на неки посебан начин она симболизује наш живот овде, као и веру у Бога, али и крст који носимо, те светиње које нас одржавају. Иако нам то можда понекад не делује тако, вера и слога су увек ту, колико год магловито деловало, али и путоказ, који уме да нам буде често магловит. А овај крст управо то и представља. Неизмерно сам захвалан свим људима који су гласали и током првог круга, међу стотинама фотографијама, страници Високи Дечани која ме је подржала и другим страницама, а и сада у финалу, то заиста нисам очекивао. Верујем да је свако препознао симболику коју ова фотографија носи“.
Победника конкурса очекује вредна новчана награда, а свечана додела диплома учесницима конкурса и отварање изложбе ”100 најлепших фотографија Србије” одржаће се у Етнографском музеју у Београду крајем јануара 2023. године.
Стручни жири је имао велики изазов да у конкуренцији приспелих фотографија изабере 12 најлепших које ће ући у календар.
Ово су 12 фотографија које ће се наћи у престижном календару ”100 најлепших Слика Србије”

12 најлепших фотографија изабраних на конкурсу “Слике Србије”

О ПРОЈЕКТУ “СЛИКЕ СРБИЈЕ“

Домаћин и организатор традиционалног конкурса је интернет платформа „Слике Србије“, која окупља и афирмише професионалце, као и фотографе аматере који воле да сликају лепоте Србије. “Слике Србије” је јединствен пројекат који на веб платформи www.slikesrbije.rs и својим профилима на друштвеним мрежама свакодневно скупља и објављује предивне фотографије Србије. Многобројни професионални фотографи и аматери – заљубљеници у Србију, спорт, природу, дивље пределе, људе, старе занате, архитектуру и спомен обележја, нам приказују Србију у једном новом, дивном светлу – комплексну и пуну различитости.
Истовремено, платформа промовише ауторе и омогућава љубитељима фотографије да на једном месту имају тематски обједињене слике, а свима којима су фотографије потребне пружа право место за избор и контакт.

Извор: Слике Србије

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име