Da vam se srce stegne: Poslušajte kako Dragan Nikolić recituje stihove pesme Plava grobnica

0
2044

23. januara 1916. godine u Krfskom kanalu, u Prvom svetskom ratu, počelo je sahranjivanje srpskih vojnika u “Plavu grobnicu”. Završeno je tek 23. marta 1916.

PLAVA GROBNO
Naziv Plava grobnica koristi se za more oko ostrva Vida kod Krfa u koje si tokom Prvog svetskog rata sahranjivani preminuli srpski vojnici, kada na samom Vidu više nije bilo mesta. Posle natčovečanskih napora u gudurama današnje Albanije i dodatne golgote od 160 kilometara pešačenja močvarnim primorjem od Skadra do Valone, zbog toga što se nisu pojavili obećani saveznički brodovi, srpski vojnici su masovno umirali od tifusa, gladi i iscrpljenosti. Dnevno je prvih dana umiralo i do 300 vojnika. U početku su sahranjivani na kamenoj obali ostrva, a zatim, kada to više nije bilo moguće, čamcima su prevoženi i potapani u vode Jonskog mora.
plava grobnica
Prema zvaničnim ali nepotpunim podacima, jer svi umrli nisu evidentirani, do 23. marta 1916. u Krfskom kanalu sahranjeno je 4.847 srpskih vojnika i oficira. Postojao je običaj da svi naši brodovi koji prolaze Krfskim kanalom zastanu kako bi odali počast stradalim srpskim ratnicima.
Ovo potresno mesto inspirisalo je Milutina Bojića da napiše svoju čuvenu pesmu “Plava grobnica”. Najbolje izvođenje ove pesme može se čuti u dokumentarnom filmu “Gde cveta limun žut”, a svojim dubokim i potresnim glasom je recituje Dragan Nikolić.

Pročitajte i  Kaži kakvu rakiju piješ da ti kažem ko si: Dragan razlikuje Beograđanke od Šumadinki prema rakiji koju piju

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime