NA DANAŠNJI DAN UMRO JE GLUMAC I REŽISER STEVO ŽIGON: Dobitnik brojnih nagrada, među koima je i Medalja počasnog građanina Rusije

0
1786

Na današnji dan 28. decembra 2005. godine preminuo je naš poznati glumac i režiser Stevo Žigon.

Stevo Žigon je rođen u Ljubljani 8. decembra 1926. godine, gde je i studirao glumu. Školovao se i u Lenjingradu. Diplomirao je 1952. godine u klasi Akademije za pozorišnu umetnost u Beogradu. Kao mladić dve godine je proveo u koncentracionom logoru Dahau, gde je naučio nemački i usvojio nešto od nemačkog mentaliteta, što mu je kasnije pomoglo da često igra uloge ciničnih i hladnih nemačkih oficira.

Pročitajte i  "Slatki ukusi" ovog vikenda na pijaci Palilula

Na Fakultetu dramskih umetnosti bio je jedan od prvih asistenata prilikom njegovog osnivanja 1949. godine. Tokom godina sve manje glumi u pozorištu i počinje da se okreće filmu i režiji. U tome mu pomaže Bojan Stupica, pa tako na filmu debituje već 1950. godine.

Kao svoje najbolje dve uloge izdvaja ulogu novinara u filmu Oksigen (1970) i u filmu Rondo (1966). Zapaženo glumi i na televiziji u serijama Otpisani i Povratak otpisanih.

stevo zigon u otpisanima
Stevo Žigon kao nemački oficir Kriger iz ”Otpisanih”

 

Pročitajte i  Evo koliko je zapravo vaš zavičaj bio pod Turcima: Zaboravite na često ponavljanu rečenicu o nekakvih 500 godina ropstva

Dobitnik je brojnih priznanja: Zlatna arena za ulogu u filmu Oksigen, Orden sa zlatnim vencem, Sedmojulska nagrada, Statueta Joakim Vujić, nagrada Bojan Stupica, Plaketa moskovskog Malog teatra, Medalja počasnog građanina Rusije, Zlatna medalja Nikolaj Mordvinov Gran pri festivala Zlatni vitez u Moskvi i Dobričin prsten.

Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Pročitajte i  Dečja biblioteka u Kragujevcu: Simbol dobročinstva, ljubavi i kulture!

 

https://www.youtube.com/watch?v=3WCr1QoRIdc&ab_channel=JelisavetaSekaSabli%C4%87-OFFICIAL

 

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime