NA DANAŠNJI DAN UMRO JE GLUMAC I REŽISER STEVO ŽIGON: Dobitnik brojnih nagrada, među koima je i Medalja počasnog građanina Rusije

0
1955

Na današnji dan 28. decembra 2005. godine preminuo je naš poznati glumac i režiser Stevo Žigon.

Stevo Žigon je rođen u Ljubljani 8. decembra 1926. godine, gde je i studirao glumu. Školovao se i u Lenjingradu. Diplomirao je 1952. godine u klasi Akademije za pozorišnu umetnost u Beogradu. Kao mladić dve godine je proveo u koncentracionom logoru Dahau, gde je naučio nemački i usvojio nešto od nemačkog mentaliteta, što mu je kasnije pomoglo da često igra uloge ciničnih i hladnih nemačkih oficira.

Pročitajte i  Domaći zadatak jedne učiteljice za letnji raspust izazvao pravo ludilo na internetu: Mreže se USIJALE, evo šta je zadala deci

Na Fakultetu dramskih umetnosti bio je jedan od prvih asistenata prilikom njegovog osnivanja 1949. godine. Tokom godina sve manje glumi u pozorištu i počinje da se okreće filmu i režiji. U tome mu pomaže Bojan Stupica, pa tako na filmu debituje već 1950. godine.

Kao svoje najbolje dve uloge izdvaja ulogu novinara u filmu Oksigen (1970) i u filmu Rondo (1966). Zapaženo glumi i na televiziji u serijama Otpisani i Povratak otpisanih.

stevo zigon u otpisanima
Stevo Žigon kao nemački oficir Kriger iz ”Otpisanih”

 

Pročitajte i  Zbog ovog događaja naša glumica osedela je u TRENU! Jeziva priča iz života Rahele Ferari

Dobitnik je brojnih priznanja: Zlatna arena za ulogu u filmu Oksigen, Orden sa zlatnim vencem, Sedmojulska nagrada, Statueta Joakim Vujić, nagrada Bojan Stupica, Plaketa moskovskog Malog teatra, Medalja počasnog građanina Rusije, Zlatna medalja Nikolaj Mordvinov Gran pri festivala Zlatni vitez u Moskvi i Dobričin prsten.

Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Pročitajte i  Najbolji recept za tradicionalni đuveč: Lagano jelo puno povrća, idealno za vrele letnje dane

 

https://www.youtube.com/watch?v=3WCr1QoRIdc&ab_channel=JelisavetaSekaSabli%C4%87-OFFICIAL

 

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime