Обичаји на Светог Јована: На овај празник се окумљује, а болесни врше посебан обред

0
3773
Обичаји на Светог Јована Крститеља

Обичаји на светог Јована у нашем народу су бројни, а за то су заслужни чудотворно рођење и живот Јованов.

Sveti Jovan Krstitelj i Preteča

Рођење, живот и смрт овог свеца праћени су чудима Божјим: Јовановом оцу Захарију се, док је као свештеник служио у храму, јавио анђео Господњи казавши да ће му жена Јелисавета, иако стара, затруднети и родити сина.

Дошапнуо му је и да сину треба дати име Јован и да ће се кроз њега многа срца обратити Господу.

Захарија је био збуњен и није поверовао у вест архангела, због чега је остао нем до рођења Јовановог. Тада се уверио да му је син чудотворац којег је Бог послао да припреми долазак обећаног Спаситеља.

Pročitajte i  Сутра је Огњена Марија: Према народном веровању, ко прекрши вољу Божју биће кажњен огњем

Наши преци су одвајкада веровали да се баш на дан светог Јована дешавају разна чуда уз помоћ овог светитеља и одатле потиче мноштво народних обичаја везаних управо за овај дан:

На светог Јована верници, по могућству, у руке не узимају нож, у знак сећања на страдање Јованово.

Херцеговци на овај дан не обављају теже послове и воде рачуна да не раде ништа око семења. Пазе на који је дан пало Усековање и у току целе године избегавају да тог дана имају било шта са семеном.

Pročitajte i  Сутра је Свети Прокопије: Народни обичаји налажу да ОВО никако НЕ СМЕТЕ радити на дан великог свеца


Свети Јован је узор поштења и правдољубља, па у српском народу постоји обичај да се људи на Јовањдан братиме и куме “по Богу и Светом Јовану”, јер се Јован сматра узором карактера и поштења, а у Светом Писму назван је и анђелом.

Један обред био је нарочито популаран међу старим и болесним људима, који су желели да сазнају да ли ће дочекати следећи Јовањдан –

У поноћ између Богојављења и Јовањдана одабере се једно јаје и спусти у посуду с водом: ако потоне, то значи да је судњи дан близу. Ово је само делић народног веровања у моћ заметка живота и његову духовну везу са Богом, Христом и Светим Јованом.

Pročitajte i  Да ли је неопходно палити свеће у цркви за душе живих и мртвих: Ево шта руски свештеници кажу о томе

Деци се на овај дан не даје ништа што је црвене боје. Ни јабука, нити сок. Не једе се и не пије ништа што је црвено, јер боја симболизује невино проливену светитељеву крв.

Православци славе крсну славу светог Јована, која је на трећем месту по броју свечара који славе, а католици обично славе имендан.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име