На Тргу републике откривени остаци Стамбол капије: Озлоглашено место међу Србима које је утеривало језу и страх нашем народу под Турцима

0
1536
Фото: РТС видео принтскрин

Током реконструкције Трга републике у Београду радници су пронашли остатке бедема за које се претпоставља да су остаци Стамбол капије, главне капије Београдске тврђаве коју је уклонио кнез Михаило Обреновић 1866. године. Како преносе „Вечерње новости“, ископавање је преузео Завод за заштиту споменика и тренутно су у току радови на широком откопу који ће потрајати неколико дана.

Фото: РТС видео принтскрин

Стамбол капија је једна од четири капије Београда на изласку из вароши. Будући да је кроз њу водио друм у правцу Истанбула (Стамбола), по томе је добила и назив. Остале три су Сава-капија, Варош-капија и Видин-капија.

Налазила се између данашњих Народног позоришта и споменика кнезу Михаилу на Тргу републике. Од свих капија, Стамбол капија била је најчвршће зидана. Остале су откривале своје турско порекло и биле обичне рупе у полупропалом палисаду са неколико балвана изнад рупе (Феликс Каниц).

Pročitajte i  Play Pasta од сада на Mister D

Стамбол капију направили су Аустријанци за време своје владавине северном Србијом 1718-1739. године, а легенда каже да је капију подигао Ернст Гидеон фон Лаудон, које изградио и ров око ширег Београда назван Лаудонов шанац.

Београдска варош је у 18. и првој половини 19. века од Саве до Дунава била опасана дубоким ровом, у коме се налазила вода, и високим шанцем у који су били забодени високи палисади, тј. храстове облице са шиљком на врху. Била је то извесна заштита вароши од евентуалног напада, при чему је главна одбрана била тврђава у позадини (град), тј. данашњи Калемегдан.

Pročitajte i  Укуси домаћих посластица из Caffe Chiara од сада доступни на Mister D

Стамбол капија је била израђена од тесаног камена и цигле. Имала је просторије за смештај војника који су држали стражу. Кроз Стамбол капију се улазило на три улаза: у средини је био велики за кола, а са обе стране по један мањи за пешаке. Сва су врата била од дебелих храстових греда по којима је прикована јака гвоздена оплата. На њој су се виделе рупе од куршума при нападима.

Испред капије налазило се поље обрасло травом. Трга Републике још није било, као ни данашњег центра Београда. Пут који је из вароши излазио на Стамбол капију делио се одмах на два крака: један је ишао десно ка Теразијама, а други лево ка Ташмајдану и Палилули.

Pročitajte i  Свратите у БУЛЕВАР ВИНА: Највећи избор за све љубитеље "пића богова"! Могућност доставе на кућну адресу!

У близини Стамбол капије Турци су набијали на колац бунтовне Србе. Стога је капија била крајње озлоглашена међу Србима и представљала је симбол страдања под Османским царством. Стога је срушена 1866. године, по наредби кнеза Михаила. Рушење је почело половином априла, а довршено 19. маја 1866. (по старом календару).

Извор: РТС, Новости. Википедиа

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име