Najbolja torta za svečane prilike: Južni vetar pravi se lako, a preukusna je

0
760
Foto: Jutjub/printskrin/Hrana i vino

Sastojci za kore (peku se dve od ove mere):

10 belanaca
10 kašika šećera
4 kašike brašna
200 g mlevenih oraha

Sastojci za fil:

600 ml mleka
10 žumanaca
100 g gustina
10 kašika šećera
150 g mlevenih oraha
250 g maslaca ili margarina

Priprema: Uključiti rernu da se zagreje na 200 stepeni. Ulupati 5 belanaca sa 5 kašika šećera u čvrst “sneg”, pa dodati 2 kašike brašna i 100 g mlevenih oraha. U pleh 25 x 35 cm staviti papir za pečenje pa istresti masu za koru i staviti da se peče. Smanjiti temperaturu na 180 stepeni i peći 20 minuta, do 25, zavisno od rerne. Dok se korica peče pripremiti drugu, na isti način kao prvu, pa je isto tako ispeći.

Pročitajte i  Recept za omiljenu MIMOZA SALATU: Zahteva samo nekoliko sastojaka, a svi je OBOŽAVAJU!

Pomešati žumanca, gustin i šećer, pa dodati malo hladnog mleka od onih 600 ml, a ostatak mleka staviti da provri. Kada mleko provri zakuvati žumanca pa mešati na srednjoj vatri dok se ne gusne. Skloniti sa vatre, prekriti folijom ili kesom direktno na fil, pa ostaviti da se ohladi.

Kada se fil ohladio penasto umutiti maslac ili margarin pa ga dodati ohladđenom kremu. Zatim dodati mlevene orahe i sve sjediniti.

Pročitajte i  Vladeta Jerotić DAO GENIJALAN odgovor na večno pitanje - Evo gde je BOG!

Korice preseći po dužini, da se dobiju 4 uske i duge korice. Nafilovati korice filom od žumanaca. Fila ima dovoljno i za korice i oko torte.

Dekorisati po želji i ohladiti, pa poslužiti.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime