Милутин Поповић Захар магистар и докторант међународног права, композитор, аранжер, виолиниста, поета и сликар, творац је једне он најчувенијих, најпопуларнијих и најомиљенијих песама међу Србима.

“Видовдан” је чувена патриотска песма коју је М. П. Захар написао 1989. као једну од десет за издање РТС-а, поводом 600 година Косовске битке. На компилацији је било десет песама и десеторо извођача.

видовдан

– Наш народ је усвојио ову песму и пева је у свим приликама. Неки чак кажу да је “Видовдан” наша друга химна, изјавила је једном приликом за “Новости” Гордана Гоца Лазаревић која је деведесетих отпевала ову песму. Од тада песма “Видовдан” постала је синоним за њено име.

Pročitajte i  PROROČANSTVO RUSKIH MONAHA: Evo gde će Ameri da beže ako počne Treći svetski rat

Песма је убрзо постала култна како на простору Косова и Метохије тако и на осталим територијама где живе Срби.

Њен творац Милутин Поповић Захар у свету је признат композитор озбиљне музике. Компоновао је дела: “Ода Олимпика”, “Циганске сузе”, “Борба петлова” и “Врело”. Реализовао је и свој први мјузикл “Дневник снова” у сарадњи са телевизијом Нови Сад. Његове познате песме су и: “Вино точим”, “Незнанака”, “Нема више Цицварића”, “Чачак, Чачак”, “Миле воли диско”, “Иванова корита” а на композицију “Свилен конац” написао је текст и аранжман.

Pročitajte i  Рођени брат Павла Вуисића био је ИСТО ГЛУМАЦ - Сви смо га гледали у ОВИМ легендарним остварењима, а нисмо имали појма КО ЈЕ!

песма видовдан

Мало је познато да је Милутин Поповић потомак Јована Цвијића. Наш славни научник био је рођени брат Милутинове бабе по мајци, тачније Милутинов деда ујак у чијој кући је и рођен.

Од 2010. године је члан Српске академије иновативних наука (САИН). Живи и ради у Београду.

Послушајте неке од најпопуларнијих верзија Захарове песме Видовдан на Youtube-у:

Pročitajte i  Сремски атари скривају мистериозни дворац: Кроз море ораница стиже се до старог здања које има два власника

1.

2.

3.

4.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име