Milutin Popović Zahar magistar i doktorant međunarodnog prava, kompozitor, aranžer, violinista, poeta i slikar, tvorac je jedne on najčuvenijih, najpopularnijih i najomiljenijih pesama među Srbima.

“Vidovdan” je čuvena patriotska pesma koju je M. P. Zahar napisao 1989. kao jednu od deset za izdanje RTS-a, povodom 600 godina Kosovske bitke. Na kompilaciji je bilo deset pesama i desetoro izvođača.

vidovdan

– Naš narod je usvojio ovu pesmu i peva je u svim prilikama. Neki čak kažu da je “Vidovdan” naša druga himna, izjavila je jednom prilikom za “Novosti” Gordana Goca Lazarević koja je devedesetih otpevala ovu pesmu. Od tada pesma “Vidovdan” postala je sinonim za njeno ime.

Pročitajte i  Lučene paprike u tegli: Recept za zimnicu koju mnogi obožavaju

Pesma je ubrzo postala kultna kako na prostoru Kosova i Metohije tako i na ostalim teritorijama gde žive Srbi.

Njen tvorac Milutin Popović Zahar u svetu je priznat kompozitor ozbiljne muzike. Komponovao je dela: “Oda Olimpika”, “Ciganske suze”, “Borba petlova” i “Vrelo”. Realizovao je i svoj prvi mjuzikl “Dnevnik snova” u saradnji sa televizijom Novi Sad. Njegove poznate pesme su i: “Vino točim”, “Neznanaka”, “Nema više Cicvarića”, “Čačak, Čačak”, “Mile voli disko”, “Ivanova korita” a na kompoziciju “Svilen konac” napisao je tekst i aranžman.

Pročitajte i  Svi se PREPADNU kad ih ugledaju: Ove dve pojave u srpskom manastiru NIKO NE ZNA da objasni

pesma vidovdan

Malo je poznato da je Milutin Popović potomak Jovana Cvijića. Naš slavni naučnik bio je rođeni brat Milutinove babe po majci, tačnije Milutinov deda ujak u čijoj kući je i rođen.

Od 2010. godine je član Srpske akademije inovativnih nauka (SAIN). Živi i radi u Beogradu.

Poslušajte neke od najpopularnijih verzija Zaharove pesme Vidovdan na Youtube-u:

Pročitajte i  Proročke reči oca Gavrila od kojih ćete se NAJEŽITI! Uzeće nam i Kosovo, i Sandžak, i Crna Gora će Albanija biti, a ONDA će se desiti OVO i SRBIMA će SVANUTI

1.

2.

3.

4.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime