Најбоље за здравље! Обавезно уврсти ОВЕ намирнице у јеловник кад пређеш 50

Није тајна да се, како старимо, тело полако почиње брже да се замара. Одређене активности у којима сте некада уживали постају преинтензивне, брже се умарате, а концентрација полако почиње да опада. Срећом, постоје мале промене у исхрани које ће имати велики ефекат на организан и процес старења.

Правилна и уравнотежена исхрана је најбоља ствар коју можете да приуштите телу. Захваљујући правилном избору намирница остаћете дуже здрави и витални.

Ова храна је одлична за људе свих узраста, али за оне старије од 50 . има посебне бенефите.

Kако се приближавамо средњим годинама, ризик за проблеме попут дијабетеса типа 2 и високог холестерола расте. Додавање пасуља у свакодневну исхрану је фантастичан начин да се ризик смањи. Само пола шоље пасуља дневно смањује лоши холестерол до 5%.

Pročitajte i  Из књиге "Болести душе" Николаја Пестова: Питања која ће вам открити да ли је ваше психичко здравље нарушено

Ризик од повишеног холестерола је проблем који погађа мушкарце са 45, а жене са 55 година. Зато је нопходно конзумирати што више хране која се бори са овим проблемом. Овас за то одличан због врсте растворљивих влакана која се називају бета глукан. Растворљива влакна везују се за холестерол током варења и омогућавају му да се елиминише из тела, уместо да остане у

артеријама.

Јабуке су фантастична дијетална намирница из пуно разлога. Јабуке снижавају ризик од дијабетеса, помажуц́и у регулацији нивоа шец́ера у крви. Садрже у просеку 5 грама влакана, што може да снизи холестерол, а такође садрже и супстанцу која се зове кверцетин за коју је доказано да снижава крвни притисак. Такође су одличан извор витамина Ц, калијума и антиоксиданата.

Pročitajte i  Лазарева субота је дан дечје радости: Зашто су деца у центру овог празника који слави Исусово чудо васкрсења Лазара?

Орашасти плодови смањују ризик од срчаног у дара за 28%.

За боље функционисање мозга

Много смо причали о намирницама које побољшавају кардиоваскуларно и метаболичко здравље, али шта је са здрављем мозга?

Најновија истраживања утврдила су да људи који једу пуно зелениша попут спанаћа, кеља или купуса имају веће шансе да задрже ниво концентрације на високом нивоу.

Још један фантастичан савезник за бољи рад мозга су бобице свих врста. Ова сорта воћа је богата одређеним фитохемикалијама за које се верује да повећавају доток крви у мозак, а истовремено смањују упалу. Сво бобичасто воће је увек добродошло.

Побринули сте се за здравље мозга, а сада је на реду здравље мишића

Pročitajte i  Само за искусне куваре и куварице: Рибљи паприкаш са севера Бачке

Да би функционисали како треба, мишићима су неопходни протеини, а јогурт попут грчког, кој је мало гушћи је одличан извор.

Додатне погодност је та што јогурт садржи пуно калцијума, заслужног за очување густине костију. Жене старије од 50 и мушкарци старији од 70 година би требало да посебну пажњу посбвете уносу калцијума.

Поменимо и једну сорту поврћа која је одлична у очувању свих делова тела. Шаргарепа чува здравље очију, усне дупље, зуба, коже и срца.

Она снижава крвни притисак и лош холестерол, појачава имуни систем, подржава варење и смањује ризик од рака и кардиоваскуларних болести.

Стил

Народно веровање: Шта да урадите на Врбицу и Цвети да бисте били здрави и лепи

На Лазареву суботу, или другачије- Врбицу, некада су ђаци...

Искористите јединствену прилику: Закупите локал на београдским пијацама!

Овом приликом обавештавамо јавност да је  ЈКП „Београдске пијаце“...