Није тајна да је пасуљ пребранац омиљено јело многих Срба.
На посним славама он је један од главних специјалитета, а ми вам доносимо феноменалан рецепт за посни пребранац.
За посни пребранац потребно вам је
1кг пасуља тетовца
2 велике главице црног лука
1 мањи кромпир
1 црвена паприка
2 кашике црвене млевене паприке (30гр)
1 кашика сувог зачина (20гр)
5 гр сол
100 мл сунцокретовог уља
Начин припреме:
Најбоље би било да вече пре него што планирате да спремате ово јело, пасуљ оперете у неколико вода и на крају га сипате у шерпу и напуните га водом како би могао да набубри, саветује магазин Coolinarka.
Пасуљ исперите пре кувања, сипајте поново воду и ставите га на шпорет да се кува. Како се ви и ваш гости не би надимали од пасуља, најбоље би било да пасуљ након првог кључања процедите и сипате му нову воду и поново ставите да се кува. Када поново проври, смањите га на тиху ватру, исецкајте лук, оперите и убаците једну свежу црвену паприку и један мањи кромпир. Нека се на тихој ватри крчка.
Очистите црни лук и ставити га у хладну воду да остоји око 10-ак минута. Потом га исеците на танке колутове. У шерпици угрејте један део уља и испржите црни лук да порумени. У то додајте мало млевеног бибера, алеве паприке и со по укусу.
Тепсију у којој ћете запећи пасуљ подмажите са уљем и на њено дно, равномерно стављајте ред пасуља па преко ред испрженог лука. Заливајте преосталим уљем сваки ред са луком. На крају мора бити ред пасуља. Ставите преко зачине које волите и на крају залијте све још једном уљем. Пеците пасуљ у рерни загрејаној на 200 степени око 30 минута.